Tačno pola veka od izuma bankomata

Prošlo je tačno 50 godina od izuma bankomata, koji je prvi put upotrebljen u Londonu.
Tačno pola veka od izuma bankomata
Foto: Pixabay
Kako prenosi BBC, bankomat je svetlost dana ugledao u junu 1967. godine u Enfildu u severnom Londonu.
 
Prvi bankomat na svetu je zvanično otvorio slavni komičar Reg Varni. Klijenti su sa njega mogli da podignu do deset novčanica od jedne funte, ali isključivo ako su imali poseban vaučer od banke, prenosi N1.
 
Tokom sedamdesetih godina su se pojavile kartice kakve su nam poznate danas, kada se u svetu nalazi približno tri miliona bankomata. Oni najmoderniji omogućavaju podizanje novca na bankomatu uz pomoć mobilnog telefona.
  • Vedran

    28.06.2017 12:32
    Nemoj mi molim te o "elektr.bankarstvu" spomenute banke jer to je i dan danas takva sprdacina od intern.bankinga cekam po 7 dana da neko proknjizi prilive i kad zovem kazu: ah mi prvo pravna lica pa onda privatnike...dok sam sad u Telenor sledeci dan mi dodje priliv iz inostranstva.
    Ko je imao 2004 bankomat? Ne pricaj bulaznosti, samo Societe i to si morao da imas VIsa karticu jer sa AMEX niti Dinners niti NLB ili bilo kojom drugom a da nije Visa nisi mogao da dizes.
    Jedva sam se resio Erste i tih banaka nemoj molim te meni da pricas o karticama.
    Sramota nije narod kriv nego banda iz narodne banke koja i dalje provodi komunisticki sistem carina, placanja dinarima itd. Da o w.unionu ne govorim sta izvode.
  • Vojvodina Republika

    28.06.2017 11:16
    @Vedran
    Ne iznosi neistine - 2004. je Novosadska banka a.d. Novi Sad (sada Erste Bank a.d. Novi Sad) u ponudi već imala elektronsko bankarstvo za pravna lica, a bankomate na nekoliko lokacija u centru - zgrada Arene, sadašnja "Galens" zgrada u izgradnji itd. itd.)
  • Sat

    28.06.2017 09:05
    Vedran
    Vedrane ko ti drma kavez?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.