VIDEO: Najveći vodopad se nalazi ispod okeana

Duboko ispod površine vode između Grenlanda i Islanda nalazi se najveći vodopad.
Ako tražite najveći vodopad po protoku, to su Inga vodopadi. Ako ste mislili na najviši vodopad, to su definitivno Anđeoski vodopadi. Najširi? Khone vodopadi. 
 
Ali ako želite da znate koji je najveći vodopad na svetu, moraćete da pogledate ispod okeana. Tamo ćete pronaći podvodni vodopad Danski prolaz. Ovaj podvodni vodopad se nalazi između Grenlanda i Islanda. 
 
Podvodni vodopadi, poznati i kao kaskade, postoje kad se hladna i topla voda sretnu. Molekuli hladne vode se ne kreću mnogo, pa ostaju usko zbijeni i čine vodu gušćom od tople vode. Sve to uzrokuje da hladna voda "pada" tačno kroz toplu vodu stvarajući stalan i dosledan tok. 
 
Voda koja dolazi iz Grendlandskog mora je hladna, pa kada dodirne topliju vodu u Irmingerovom moru, pada 3,5 km pravo s protokom od 4.955 miliona litara po sekundi.
 
  • DS

    14.07.2017 08:57
    evo ovde su oba spomenuta
    https://www.youtube.com/watch?v=BzrlpgRVPQg
  • Jovan

    14.07.2017 07:21
    Snimak i fotografija koje ste postavili je optička iluzija. Ovo nije zapravo vodopad, već prikaz koji se pojavljuje zbog naslaga peska i mulja koji se kreću pod vodom usled uticaja struja i nalazi se kod obale ostrva Mauricijus. Malo više o tome se može pročitati ovde: http://scienceblogs.com/startswithabang/2013/09/22/weekend-diversion-an-underwater-waterfall/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.