Velik deo unutrašnjosti Meseca vlažan

Na osnovu analiza satelitskih snimaka, naučnici Univerziteta Braun iz Providensa došli su do novih dokaza o postojanju vode na Mesecu koja se nalazi u drevnom pepelu i stenama koje su vulkani izbacivali širom površine Meseca.
Velik deo unutrašnjosti Meseca vlažan
Foto: Pixabay
Ralf Miliken, vanredni profesor na Katedri za Zemlju, životnu sredinu i planetarne nauke na Braunu i vođa nove studije, objavljene u magazinu "Nature Geoscience", tvrdi da većina vulkanskih naslaga sugeriše da ima vode i da je veliki deo unutrašnjosti Meseca vlažan. 
 
"Bez obzira na to što vulkanske 'staklene perle' ne sadrže previše vode, možda samo nekoliko stotina delova na milion, ima sasvim dovoljno vulkanskog materijala koji se može iskoristiti", smatra Miliken. 
 
Neka polja ovog vulkanskog otpada pokrivaju hiljade kvadratnih kilometara i možda su nekoliko kilometara duboke. 
 
"To je mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo. Prethodna otkrića vode na Mesecu izgleda da nisu bila bazirana na dovoljno dobrim izvorima", objašnjava profesor Miliken. 
 
Naime, NASA je 2009. godine objavila da je našla vodu na Mesecu. Naučnici NASA su govorili da jedna tona Mesečeve površine može dati 950 mililitara vode.
  • moonie

    27.07.2017 21:52
    kakav sexy naslov

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.