Naučnici otkrili da je skelet vikinškog ratnika pripadao ženi, ne muškarcu

Naučnici sa Univerziteta u Stokholmu otkrili su da je skelet velikog i snažnog vikinškog ratnika iz 10. veka pripadao ženi, a ne muškarcu.

Tim je potvrdio sumnje zahvaljujući DNK analizi, a uzorci su uzeti iz ruke i zuba skeleta.

Iako se odavno zna za postojanje ženskih vikinških boraca, reč je o prvom ženskom vikinškom ratniku na visokom položaju, piše Independent.

Naučnici su upravo zbog statusnih simbola sa kojima je ratnica sahranjena mislili da je u pitanju muškarac, iako su fizičke karakteristike skeleta ("tanak" i "vitak") upućivale na to da pripada ženskoj osobi.

Arheolozi su u grobnici pronašli mač, sekiru, strele koje probijaju oklop, borbeni nož, dva štita i skelete dva konja, što ukazuje na to da je reč o "profesionalnoj ratnici". Grupa figurica koja je takođe sahranjena sa ratnicom ukazuje na to da je osoba bila "strateg i taktičar".

U ranoj fazi istraživanja, pojedini naučnici izneli su teoriju da je žena možda sahranjena sa objektima koji su pripadali nekom drugom.

Poslednja otkrića pokazala su da su žene, iako je to bila retkost, zaista mogle da budu punopravni članovi vikinških sfera kojima su dominirali muškarci.

  • Branko

    13.09.2017 11:31
    Ma ti naucnici rade u skladu sa novim uputstvima o svakakvim vrstama korektnosti i da tog ratnika nisu proglasili za zensko sigurno bi ga svrstaki u gejove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.