Pronađen Artemidin hram

Ostaci hrama posvećenog antičkoj boginji Artemidi pronađeni su na grčkom ostrvu Evija, nakon 100 godina potrage.
Tim arheologa iz Švajcarske i Grčke pronašao je ostatke hrama u ribarskom selu Amarintos. Naučnici su utvrdili da je reč o hramu posvećenom boginji Artemidi zbog višestrukih natpisa.
 
Natpisi sa rečju Artemida pronađeni su u osnovi građevine, na novčićima i pločicama. Takođe, u više navrata pronađena je i reč Leta, odnosno ime majke Artemide i Apolona, objavio je časopis "Interesting endžiniring".
 
Hram je nekada bio veliki kompleks, a arheolozi su pronašli delove zgrada. Otkrivena građevinska struktura potiče iz perioda između šestog i drugog veka pre nove ere, a pronađeni su i ostaci spomenika i fontane.
 
Postojanje ovog hrama prvi put pominje rimski geograf i filozof Strabon, koji je živeo u prvom veku nove ere u Maloj Aziji tokom prelaznog perioda Rimske Republike u Carstvo.
 
Hram posvećen Artemidi bio je najznačajnije svetilište na ostrvu Evija.
 
Artemida, ćerka Zevsa i Lete, jedna od najpoštovanijih antičkih božanstava, bila je boginja lova, a smatrala se zaštitnicom porodilja, čednosti, prirode, divljih i domaćih životinja, poljoprivrede i uzgoja stoke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.