U švajcarsku kanalizaciju svake godine dospe 43 kilograma zlata

Švajcarski naučnici otkrili su kako svake godine u kanalizaciji u toj zemlji propadne više od 43 kilograma zlata, u vrednosti blizu 1,8 miliona dolara.
U švajcarsku kanalizaciju svake godine dospe 43 kilograma zlata
Foto: Pixabay
Prema izveštaju švajcarskog Federalnog instituta za vodne nauke i tehnologiju, zlato se navodno gubi u mulju i otpadu koji prolazi kroz kanalizaciju državnih postrojenja za tretman otpada. U proseku, blizu 70 odsto svetskog zlata prolazi kroz švajcarske rafinerije.
 
Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem delu zemlje. Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi zlato iz kanalizacije. Na primer, u gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama bile bi dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.
 
Pored zlata, u mulju je pronađeno i blizu 3.000 kilograma srebra i drugih metala poput tantala i germanijuma koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru. 
 
Ova istraživanja sprovedena su na 64 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švajcarske. Ujedno, ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su provedena u švicarskim gradovima.
 
Vlasti u Švicarskoj još nisu odlučile šta će uraditi sa zlatom u kanalizacijama, ali sigurno je kako neće dozvoliti da propada ovaj skupoceni plemeniti metal.
  • Podbarčan

    12.10.2017 19:40
    Kec iz geografije
    A da se malo svi obrazujemo?
    Ticino (Tićino) NIJE GRAD, nego region u Švajcarskoj. Mada je Bellinzona glavni grad Ticina, poznatiji je Lugano.
  • ekologija rules

    12.10.2017 19:22
    Zlato je u govnima.
  • :/

    12.10.2017 11:39
    -
    @Simonida

    Verovatno je veće čistoće nego ovo što kupujemo po zlatarama. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva