Firma daje dodatni odmor nepušačima

Jedna japanska firma ponudila je svojim zaposlenima koji su nepušači šest dodatnih dana plaćenog odsustva kao nadoknadu za to što, kako ocenjuje, rade malo više od svojih kolega pušača, rekao je portparol te kompanije.
Firma daje dodatni odmor nepušačima
Foto: Pixabay
Firma iz Tokija "Piala Inc" za onlajn marketing, koja ima 120 zaposlenih, pokrenula je ovaj program u septembru kada se jedan od zaposlenih požalio da, prema njegovom mišljenju, kolege pušači rade kraće zbog čestih cigaret-pauza, rekao je taj portparol.
 
"Pošto su naše kancelarija na 29. spratu, treba najmanje 10 minuta da se spusti do dole do sale za pušenje u zgradi i da se vrati na radno mesto", naveo je on.
 
Dodao je da jeste tačno i to da se razgovori u sali za pušenje uglavnom vode oko posla i da pušači razmenjuju ideje i konsultuju se.
 
"Zato smo odlučili da bi bilo bolje nagraditi nepušače nego kazniti pušače", rekao je portparol.
 
Program je počeo da donosi rezultate. Od kada je pokrenut 1. septembra četvoro od 42 pušača među zaposlenima odustalo je od svojih pauza.
 
"Ako održe obećanje godinu dana, dobiće šest dodatnih dana plaćenog odmora", rekao je portparol.
 
Kako navodi agencija Frans pres, Japanci puše manje nego ranije ali društveni pritisak da se prekine pušenje je manji u Japanu nego u većini zapadnih zemalja. Oko 28 odsto Japanaca puši, kao i devet odsto Japanki, prema ministarstvu zdravlja, dok je pre 20 godina pušilo oko 50 odsto muškaraca i nešto više od 10 odsto žena.
  • bas su se pretrgli

    01.11.2017 18:36
    to treba da je znatno vise od 6odsustva dana godisnje jer je 3 dana mesceno odsutan.. Godisnje mesec dana manje rada . Za 12 godina radio samo 11 god .
    1 sat dnevno je 24 sati mesecno a to je 3dana.Neko je svaki dan dolazio na posao sat kasnije pa jos i pusio pa vidite kao je uvrnuo svoje kolege. Druga je prica sto dobija putne troskove za put sa sela dovoljen da plati stan i komunalije u graduTAKO DA BESPLATNO ZIVI U GRADU. Mi smo TO imali u kancelariji.
  • Mile

    01.11.2017 16:27
    Pametno . Pusacima u mojoj firmi je svanulo kad su zabranili pusenje u kancelariji. Malo malo pa na vazduh da prosetaju a ti nepusac dizi slusalicu i za njih...
  • ....

    01.11.2017 15:54
    Neverovatno mudar potez!!!!!

    Za razmišljanje zaista! Za ovu našu paćenu zemlju ne vredi! Ovde ako uspeš da dobiješ godišnji odmor je premija!

    Zanimljivo je što je zemlja siromašnija to je više pušača. Od muke puše. A meni zaista nema ništa ružnije nego videti nekog zaposlenog kako čuči nedaleko vrata radnje ili firme gde radi sa cigaretom u jednoj a kafom u drugoj ruci.

    Ne znam , nekako se jadno osećam kad ih gledam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti