Deo Kalifornije od danas legalno uzgaja i prodaje marihuanu u rekreativne svrhe

Kalifornija, koja je davnih dana postala poznata u svetu po zlatnoj groznici, uskoro bi mogla dočekati i "zelenu groznicu" s obzirom na to da se u 2018. očekuje legalizacija marihuane u rekreativne svrhe.
Deo Kalifornije od danas legalno uzgaja i prodaje marihuanu u rekreativne svrhe
Foto: Pixabay
Uprkos donesenoj odluci, najveći kalifornijski gradovi Los Anđeles i San Francisko tek treba da počnu da izdaju lokalne dozvole.
 
Američka Kancelarija za kontrolu upotrebe kanabisa od petka je izdala tek 120 privremenih dozvola ovlaštenim osobama koje prodaju marihuanu u medicinske svrhe.
 
Od danas će kupci moći legalno da kupe proizvode od kanabisa u Oklandu, Berkliju, San Hoseu, Santa Kruzu, San Dijegu i u još nekoliko manjih kalifornijskih gradova.
 
Kalifornija postaje sedma američka država, uz Aljasku, Kolorado, Oregon, Viskonsin, Masačusets i Vašington u kojima je zakonom dopušteno korištenje marihuane u rekreativne svrhe. Ove države su uvele i porez na marihuanu za rekreacijsku upotrebu, poput zakona koji regulišu konzumaciju alkohola.
 
Novim kalifornijskim zakonom, izglasanim na referendumu 2016, osobama starijim od 21 godine dopušteni su legalno posedovanje, transport, nabavka, potrošnja i distribucija do 28,5 grama marihuane i osam grama koncentisane marihuane. 
 
U skladu s istim zakonom, odrasle osobe smeju da uzgajaju šest biljaka marihuane po domaćinstvu, pod uslovom da ne budu izložene na javnom mestu. Očekivano, protiv legalizacije 2016. bili su glasači stariji od 65 godina i republikanci.
  • Neša

    05.01.2018 10:05
    @pera

    I kvari decu, to si zaboravio. Obavezan trip je da ćemo da drogiramo tuđu decu, kao da nam baš puca da delimo vutru okolo.
  • pera

    03.01.2018 22:56
    ..
    Ne moze, baba. Posle ces da skaces na ljude iz mraka i da ih zarazujes spricem.
  • Ana

    03.01.2018 19:31
    Bolovi
    Treba sto pre marihuanu legalizovati u medicinske svrhe. Imam 73 godine i trpim bolove u zglobovima, bez mogucnosti lecenja. To je nehumano sto ne dozvoljavaju da mi se umanje bolovi - pa makar i postala zavisnik u mojoj 73 godini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti