Zbog rupe u zakonu, kupiš majicu ili sok i na poklon dobiješ džoint

Obična boca običnog voćnog soka isporučena na pragu stana, košta 55 dolara, a s njom stiže i kesica marihuane koja je besplatna, "na račun kuće".
Zbog rupe u zakonu, kupiš majicu ili sok i na poklon dobiješ džoint
Foto: Pixabay
Iako se prodavnice marihuane u Masačusetsu neće otvoriti u nekoliko narednih meseci, neke kompanije već godinu dana uspevaju da prodaju marihuane. One koriste rupu u zakonu koja postoji u skoro svakoj državi koja je legalizovala "rekreativnu upotrebu" marihuane. 
 
Kompanije kao što je "Haj spid" koje sebe opisuju kao službu za isporuku sokova, koristi odredbe o "poklanjanju" koje omogućavaju razmenu malih količina droge, ako takav "poklon" jedna odrasla osoba daje drugoj.
 
Pravni jezik dozvoljava da se "džoint" da nekome na zabavi ili da se ubaci u poklon za nekoga, ali neki preduzetnici to vide kao priliku za zaradu i na zvaničnom tržištu koje tek nastaje, a time izbegavaju porez koji plaćaju legani prodavci marihuane.
 
Pored kompanije "Haj spid", jedna firma iz Bostona prodaje majice uz koje "poklanja" marihuanu. Zvaničnici u zapadnom Masačusetsu su naišli na oglas za plastične kesice za sendviče od kojih svaka kesica košta 325 dolara, ali je marihuana u njoj "poklon".
 
Neke države su pokušale da zaustave zloupotrebu zakona tako što su zabranile preduzećima da reklamiraju da poklanjaju marihuanu i zabranile "odloženo ili prikriveno" plaćanja za "poklone". Međutim, preduzeća jednostavno nađu način da ne prikažu šta rade, a i u velikoj meri se oslanjaju na prenošenje inofrmacija o prodaji od usta do usta. 
 
U slučaju "Haj spida", na njegovoj internet stranici nije ni pomenuta marihuana. Kompanija prodaje napitke po 55 do 150 dolara, u zavisnosti od toga da li napitak dolazi "s ljubavlju" ili "s mnogo ljubavi".
 
Agencija AP je nedavno naručila za 60 dolara i dobila sok od malina "s ljubavlju", a uz flašu soka i 3,5 grama marihuane. AP je od firme "Duber" naručila i "luksuznu majicu" od 100 dolara koju je kurir doneo na kućni prag, a u paketu je bila i kesica čiste, prirodne marihuane, u listu.
  • Trgovac

    02.02.2018 22:10
    @Arthur Gordon Pym @Vlada
    Na zalost niste u pravu. Postoji nesto sto se zove poreska stopa, i moze biti razlicita u zavisnosti od proizvoda koji se prodaje. Takodje, postoje i akcize (koje se kod nas placaju na duvanske proizvode i alkohol). E, sad ako je poreska stopa na sokove, majce i kesice 20%, a poreska stopa na marihuanu 30%, u pitanju jeste izbegavanje placanja poreza.
    Evo jedan lokalni primer (napominjem da navedene cifre nisu tacne u paru, ali su vrlo precizna aproksimacija).
    Cena kutije cigareta u Srbiji je 250 dinara. Od toga, 50 dinara je PDV, 150 dinara su akcize a 50 dinara je realna prodajna cena za tu kutiju cigareta. Dakle 50 dinara ide proizvodjacu i prodavcima, a 200 dinara drzavi. Cena kutije sibica je 5 dinara, od cega je 1 dinar PDV, akcize nema, a 4 dinara ide prizvodjacu i prodavcima.
    Da neko pocne da prodaje sibice po ceni od 100 dinara, i da uz njih POKLANJA kutiju cigareta, to bi izgledalo ovako: 20 dinara PDV, 4 dinara sibice i 76 dinara cigarete. Dakle proizvodjac cigareta je u plusu 26 dinara po paklici, sto je povecanje zarade od preko 50%, dok je drzava u minusu od 187 dinara (201 dinar akcize i PDV u prvoj varijanti, 14 dinara PDV u drugoj varijanti).
    Po meni ovo jeste izbegavanje poreza i trazenje rupe u zakonu.
  • Arthur Gordon Pym

    02.02.2018 14:06
    E, živo me zanima zašto ti je neko dislajkovao komentar! Ubeđen sam da je samo zbog toga što se radi o prodaji vutre. A to što si napisao nešto što je očigledno tačno, to je nebitno...
    Pa, ako plate porez na iznos onda su platili porez na iznos. Potpuno je nebitno šta je stvarno plaćeno tim parama, porez je plaćen na iznos. .
  • Vlada

    02.02.2018 09:20
    ---
    "...a time izbegavaju porez koji plaćaju legani prodavci marihuane."
    GLUPOST! Ako sok zvanično naplati 55, a kesica za sendvič 325 evra, platio je POREZ i na deo koji se odnosi na "poklon". Ne izbegava se porez, nego se regularno posluje. Rupe u zakonu vide onima kojima je glava puna rupa iz pravne oblasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.