VIDEO: Kako je izgledala Kosovska bitka

Jutjub kanal "Kraljevi i generali" objavio je zanimljivu animaciju Kosovske bitke koja se odigrala 15. juna 1389. godine u blizini Prištine, između srpske i osmanske vojske.
Srpske snage predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I. 
 
Iako su u prvoj fazi bitke srpske snage potisnule neprijatelja, a jedan od srpskih vitezova - Miloš Obilić - uspeo da oduzme život sultanu Muratu, Muratov sin Bajazit poveo je svoje redove u protivnapad, koji je za rezultat imao zarobljavanje kneza Lazara. 
 
Knez Lazar pogubljen je po naređenju sultana Bajazita, nakon čega se osmanska vojska povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju. 
 
Uprkos tome što prvi izvori o bici govore o srpskoj pobedi, sredinom 15. veka pojavljuju se navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu. Zato se smatra da je sama bitka završena pobedom ili nerešenim ishodom, ali da po svojim dalekosežnim posledicama predstavlja otomansku pobedu. 
 
U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine.
 
  • Neko

    11.02.2018 20:45
    Sa bitkom na Marici je sve vec bilo reseno, Kosovska bitka je samo pokusaj da se Turci odbiju na neko vreme. Ubrzo je sledila Nikopoljska bitka 1396 godine, sa jedne strane je bila gotovo citava Evropa predvodjena francuskim i madjarskim snaga, a sa druge strane Turci i sa njima 5.000 srpskih vitezova, sto dovoljno govori o nasem "uspehu" u Kosovskoj bitci.
  • gari

    11.02.2018 20:40
    Odličan video!

    Uzgred, uzaludno je govoriti zašto naši nisu ovako nešto napravili. Da su i probali, bilo bi skoro sigurno jadno urađeno. Ovako to nije uradio neko ko bi dobio novac preko neke veze da to napravi, već neko ko je uvežban i to dobro radi.

    Pored ovog kanala preporučio bih i BazBattles, takođe odličan kanal!

    No dobro, sigurno da ima i kod nas ljudi koji su sposobni da ovako nešto prave, pa eto im šansa. Može na YouTube-u i sličnim servisima da se zaradi, samo što smo mi dosta mala ciljna grupa.
  • pera

    11.02.2018 19:49
    ..
    Jer mi nismo bili u stanju da napravimo animaciju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.