Ukrao prst sa statue ratnika od terakote

Američke vlasti su saopštile da je jedan Amerikanac krajem prošle godine ukrao prst sa statue kineskog vojnika od terakote, koja je trenutno izložena u muzeju u Filadelfiji.
Ukrao prst sa statue ratnika od terakote
Foto: Pixabay
Majkl Roana (24) je učestvovao na zabavi 21. decembra u Frenklinovom institutu i tada je dospeo u prostorije specijalne izložbe "Ratnici od terakote prvog cara". Uhapšen je u petak. Federalni istražni biro (FBI) je naveo da se Roana šetao među eksponatima, da bi se na kraju popeo na platformu s statuom Konjanika i slikao se, nakon čega je odlomio prst sa desne ruke ratnika i odneo ga.
 
Muzejsko osoblje je nestanak prsta primetilo 8. januara, a agenti FBI su ubrzo pronašli Roanu, koji je priznao šta je učinio. On je optužen za krađu vrednog umetničkog dela iz muzeja, skrivanje vrednog umetničkog dela ukradenog iz muzeja i prevoz ukradene robe preko državne granice.
 
Kina je zatražila "oštru kaznu" za Roanu.
 
Portparolka muzeja je rekla da će statua biti popravljena kao i da firma zadužena za obezbeđenje nije radila po proceduri u noći krađe.
 
Statua koja je privremeno ostala bez prsta, nazvana Konjanik, potiče iz 210. i 209. godine pre nove ere i jedna je od 10 ratnika od terakote koji su izloženi u Frenklinovom institutu.
 
Vojska od terakote je napravljena za kineskog cara Ćin Ši Huanga, koji je verovao da će ga ona štititi u zagrobnom životu. Vojska broji 8.000 statua. Otkrili su je kineski farmeri 1974. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti