"Ljubav" se najromantičnije izgovara na francuskom

Lingvisti su proglasili francuski izgovor reči "ljubav" za najromantičniji, za njim je italijanski, dok je na dnu lestvice japanski izgovor reči "volim te".
"Ljubav" se najromantičnije izgovara na francuskom
Foto: Pixabay
Zvanično najromantičnija reč na svetu je ljubav, ali izgovorena na francuskom jeziku. Dakle - "amour". Ona je za malo "pobegla" italijanskom "amore", iako je taj jezik najromantičniji na planeti, a zatim ga slede francuski, pa španski i engleski.
 
Tako je pokazalo istraživanje koje je sprovelo Udruženje Today Translations, sa sedištem u Londonu, među više od 320 lingvista.
 
Reč "bellissima", što na italijanskom znači "veoma lepa", treća je najromantičnija reč, a "tesoro", što na italijanskom i španskom znači "blago", četvrta.
 
Ispitanici su imali zadatak i da izaberu najneromantičniji izgovor reči "volim te" - najviše glasova su dali japanskom "vatakussi-va anata-vo ai ssimasu". Romantika je ovde sasvim izostala.
  • Iskusan

    23.02.2018 21:33
    Pazi da nije
    Koja je merna jedinica za romantičnost, koji standard i ko je to ustanovio,
    da bi smo mogli reći ovo gore navedeno za francuski jezik?
    Na primer:
    - Uzmete super zgodnog partnera\ku sa kojim vam je nezaboravno lepo u Berlinu, na nemačkom...
    - Uzmete odvratnu stoku od partnera\ku sa kojim vam je užasno u Parizu na francuskom...

    Što bi rekao Albert A. dok je objašnjavao teoriju relativnosti:
    - Minut sa voljenom osobom ili
    - Minut sedenja na vreloj ringli na šporetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.