Ko se vrati u rodno mesto, dobija hiljadu evra

U okviru politike kojom pokušava da se poboljša loša demografska slika opštine, gradački načelnik Matko Burić odlučio se na konkretne korake, usmerene prema mladima.
Ko se vrati u rodno mesto, dobija hiljadu evra
Foto: Pixabay
Naime, na sledećoj sednici Opštinskog veća naći će se i nacrt jedne zanimljive, na području Makarske rivijere, a verovatno i šire, inovativne odluke.
 
Reč je o podsticajima na području opštine Gradac, kojom želi da se podstaknu mladi koji su "trbuhom za kruhom" otišli u inostranstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području najjužnije, a po pitanju iseljavanja moguće i najtužnije opštine, puno - barem 30.
 
Burić ima "interni" registar čije brojke nisu nimalo optimistične. Najviše je mladih otišlo u Irsku, pa Nemačku, a odluka kojom želi da ih podstakne da se, pogotovo ako su na nekakvoj "vagi", vrate kući, predstavlja konkretnu pomoć. To je 7500 kuna, odnosno hiljadu evra u obliku jednokratne naknade.
 
Svaki povratnik koga povuče nostalgija, te sreću odluči da potraži na području gradačke opštine pola iznosa dobiće nakon zaključenja ugovora s opštinom, a drugu polovinu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca.
 
Pod inostranstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji.
 
Načelnik Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani, koji su se snašli negde u Irskoj ili Nemačkoj, vratiti kući zbog nekoliko hiljada kuna.
  • Hipokrit

    18.03.2018 00:43
    Evo vratio sam se u NS gde je soma eura?
  • Bekstvo iz Srbenka

    18.03.2018 00:11
    1000 EUR može da se zaradi u nemačkoj za dve nedelje. Recimo voziš dostavni kombi. Mislim da je problem odlaska mnogo dublji, teži, kompleksniji, slojevit... I da ne može da de reši deljenjem novca sa kojim, realno, ne može ništa pametno da se uradi. Može da se plati 20 meseci stranog jezika, pa opet pobegne, ovaj put u neku drugu državu. Recimo prvo Nemačka, pa se vratiš, dobiješ 1000 EUR, pa onda platiš časove norveškog, i opet bežiš napolje.

    Možda im je cilj da na taj način zaposle razne profesore stranih jezika u toj opštini? Onda tih 1000 EUR i nije loša ideja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva