VIDEO: Ubila 500 leptira zarad umetnosti

Kineska studentkinja likovne umetnosti Li Zeng pokrenula je niz debata na društvenim mrežama nakon što je iskoristila krila više od 500 leptira za izradu serije umetničkih dela koja simbolizuju preporod.
Mnogi kritičari umetnosti smatraju da je njena umetnost odraz bolesti, drugi pak smatraju da je Li Zeng stvorila kvalitetan i orginalan oblik umetnosti.
 
Li Zeng, koja je studentkinja Likovne akademije u provinciji Fudžijan, u Kini, ističe da je dobila zadatak na Akademiji da stvori seriju umetničkih dela koja će predstaviti preporod. Umetnica naglašava da je njen rad s krilima leptira zapravo njen diplomski rad i da se ponosi učinjenim. Ona dodaje da je zadatak bio da studenti iskoriste različite materijale u izradi svojih dela i da se ona odlučila za krila leptira kao unikatan materijal.
 
Umetnica je kao inspiraciju za seriju svojih radova koristila poznata dela slavnog slikara Vinseta van Goga, ali dodaje da u početku nije znala koji će materijal koristiti. Dok je radila istraživanje u vezi sa diplomskim radom došla je do saznanja da je veliki broj umetnika koristio krila leptira u svojim delima i da ona oduvek simbolizuju preporod.
 
Umetnica nije objasnila kritičarima kako je došla u posed preko 500 insekata, ali je dodala da je ovaj broj bio dovoljan da napravi replike najpoznatijih dela Van Goga, uključujući i čuveni "Autoportret".
 
Kritičari se slažu da njena serija radova izgleda fantastično, međutim mnogi od njih ne podržavaju ubistva insekata radi umetnosti. Ono što je posebno šokiralo kritičare je činjenica da su leptiri bili živi tokom izrade serije radova, a sama umetnica ističe da se ne kaje zbog svojih neobičnih metoda jer se upravo leptiri uklapaju u ideju preporoda.
 
"Insekti su možda umrli na mojim rukama, ali su se preporodili u predivan oblik umetnosti", istakla je umetnica.
 
Dodaje da je imala sumnje tokom izrade prve slike, ali da su te sumnje ubrzo nestale.
 
"Ne stidim se svog rada. U početku sam se dvoumila da li da koristim samo leptire, međutim ta nedoumica je brzo nestala. Ovi insekti su mi pomogli da stvorim unikatno delo i smatram da u ovom slučaju uopšte nije bilo oblika okrutnosti prema životinjama", dodala je umetnica.
 
  • Iznenadjenje

    09.04.2018 12:33
    I
    Zatečenost uhvatite me u momentu kada saznah da Kineskinja nije od njih dušu napravila.... :))
  • Dragana

    09.04.2018 10:13
    Vrhunac licemerja ljudi koji u osnovnoj školi seciraju žabe i prave insektarijume, i sa zadovoljstvom jedu mladunčad životinja koje po inteligenciji pariraju detetu od par godina, o ubijanju u modne i druge besmislenije svrhe da ne pričamo. Šta mislite, čime se hrane gusenice npr. leptira kupusara i da li on spada u red štetočina?
  • gari

    09.04.2018 00:03
    Ajde, šta se grozite. A da je pravila insektarijum, to bi bilo OK pretpostavljam? Niko od vas nije lupom pržio mrave ili neke druge insekte? Šta je sledeće, da upiremo prstom u decu kad naprave ogrlicu od maslačka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.