Menu 021

Pet tačaka razvoja Youth creative polis-a

Na trećoj po redu raspravi u okviru serijala otvorenih dijaloga pod nazivom "Divan" raspravljalo se o različitim modelima finansiranja razvoja i revitalizacije prostora nekadašnje fabrike "Petar Drapšin".
Novi Sad 05.09.2017. | 15:16
Pet tačaka razvoja Youth creative polis-a
Foto: EPK 2021

U današnjem razgovoru koji je organizovan na inicijativu Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" učestvovali su zakupci poslovnog prostora, građani i stručna javnost.

Na skupu održanom u prostoru Studentskog kulturnog centra "Fabrika" u Kinsekoj četvrti, stavljen je akcenat na pet tačaka razvoja Youth creative polis-a:

1. Planom detaljne regulacije sačuvan je arhitektonski identitet industrijskog nasleđa Kineske četvrti definisanjem izgleda i namene, tačnije, isključivanjem mogućnosti komercijalno-trgovinske, stambene i magacinske namene

2. Postignuta je saglasnost svih relevantnih aktera u kulturi, građana i ostale stručne zainteresovane javnosti da se krene u realizaciju revitalizacije i razvoja ovog prostora

3. Definisan je okvir koji tom prostoru daju kulturno-kreativne industrije, koji uključuje i uslužne delatnosti koje pripadaju kulturnim i kreativnim industrijama kao i svi drugi uslužni zanati koji tu ne pripadaju, a koji će doprinositi kulturnoj i umetničkoj kreativnoj industriji prema definiciji iz Akcionog plana Strategije kulturnog razvoja Grada

4. Preciznije kriterijume i obaveze budućih aktera "Youth creative polis-a" definisaće Komisija za upravljanje prostorom i projektom, koju će činiti po jedan predstavnik nadležnih gradskih uprava i radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, predstavnik zanatlija koji obavaljaju svoju delatnost u ovoj četvrti, predstavnik aktera kulturno-umetničke produkcije, kao i Fondacije NS 2021 EPK i OPENS-a

5. Predloženo je formiranje Istraživačkog tima za pomoć u radu Komisije sastavljenog od svetski priznatih eksperata u teoriji i praksi, koji će imati edukativnu i savetodavnu ulogu baziranu na kontinuiranim istraživanjima i snimanju stanja na terenu.

Ovi predlozi će u sredu biti predstavljeni na Forumu za kulturu grada Novog Sada, kako bi i stručna javnost mogla da iznese svoje ocene. Nakon toga, na osnovu preporuka i usvojenih zaključaka, gradonačelnik treba da donese konačnu odluku o načinu i dinamici realizacije planiranih aktivnosti.

Kako je saopšteno, osnovni zadatak Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" je reintegracija Novog Sada i Srbije u evropski kulturni život kroz dijalog kulture.

Autor: 021.rs
  • Buhahahaha
    05.09.2017 21:24
    Napokon.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest