Glasanje za najbolja projektna rešenja za uređenje četiri javna prostora

Do 24. septembra otvoreno je glasanje za najbolja projektna rešenja za uređenje javnih prostora u mesnim zajednicama Južni Telep, Sremska Kamenica, Kovilj i Detelinara.

Idejna rešenja, njih 57, nalaze se na sajtu Fondacije "Novi Sad 2021" gde građani mogu da daju svoj glas za najbolje (klikni OVDE) i na taj način izaberu projekat kojem će biti dodeljena novčana nagrada.

Stručni žiri, koji daje konačnu odluku, uzeće u obzir i glasove publike pri odabiru pobedničkog rešenja. Njega čine arhitekte Darko Polić, Pavle Stamenović, Rene Lisac, Dejan Mitovi i Vera Golubović, kao i sociolog Ana Pajvančić Cizelj. Oni će pregledati sve radove i odabrati najbolje rešenje, a svoju odluku javnosti će predstaviti 25. septembra.  

Najbolji rad po izboru publike biće nagrađen sa 75.000 dinara, dok će najbolji po izboru žirija za svaki od javnih prostora dobiti 125.000 dinara.

Podsetimo, Fondacija "Novi Sad 2021" raspisala je polovinom avgusta urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora pod nazivom "Nova mesta", putem kojeg je svoje ideje i projekte za pomenute četiri mesne zajednice do 15. septembra slala stručna javnost, odnosno arhitekte i urbanisti. Planirano je da do 2021. godine ovo bude realizovano i u ostalim mesnim zajednicama u Novom Sadu.

Fondacija "Novi Sad 2021" fokusirana je trenutno podizanje participativnosti građana, odnosno njihovo aktivno učestvovanje procesu donošenja odluka i građenja kulture dijaloga. Projektom "Nova mesta" inicirano je mapiranje i aktiviranje kreativnih i kulturnih potencijala različitih krajeva grada, kao i anketiranje građana. Cilj anketiranja je da se građani izjasne po pitanju uređenja kvarta u kom žive, a dugoročni cilj je unapređenje kulturnog i društvenog života u mesnim zajednicama Novog Sada kroz uređenje javnih prostora.

  • Sava

    21.09.2017 08:40
    Moram da izrazim svoje nezadovoljstvo posle pregledanja predloga. Nisam detaljno ni pregledao predloge jer je stranica sajta uzasna.
    - trebali su staviti crtez prazne parcele i eventualno fotografije trenutnog stanja pa posle grupisati resenja pored tog crteza i fotografije da se lakse shvati sta se unapredjuje
    - stavite vise slika resenja (iz vise uglova ako ih je arhitekta dostavio) jer iz jedne slike resenja je tesko uocljivo sta se predlaze
    - treba staviti slike u punoj rezoluciji/velicini i smanjiti jpeg kompresiju jer su cak i slova razmazana a kamo li crtezi i fotografije
    Neka (gotovo polovina) resenja je vrlo tuzno prezentovana. Da li je rok bio prekratak za izradu boljih vizuelnih prezentacija ili su se na konkurs prijavili unapred pozati pobednici koji nemaju potrebne kvalifikacije, ne znam ali je dosta resenja prezentovano ispod proseka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021