Otvoren Kaleidoskop kulture, do kraja septembra više od hiljadu umetnika u Novom Sadu

Kaleidskop kulture, jedinstveni projekat Fondacije Novi Sad 2021 otvoren je u subotu ispred tzv. Češkog magacina.
Otvoren Kaleidoskop kulture, do kraja septembra više od hiljadu umetnika u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Početak događaja obeležilo je 30 minuta umetnosti uz kombinaciju umetničkih formi koje realizuje tim mladih umetnika, vođenih idejom zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture. Oni su upravo kroz te različite umetnosti predstavili sliku raznolikosti Novog Sada. 
 
Otvaranje su uveličali i jedna od naših najznačajnijih pijanstkinja Nada Kolundžija, novosadska trupa "Telo kao instrument", koja je primer jačanja lokalne kulturne scene Novog Sada, te poznati multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja.
 
On je rekao da je polaskan što je imao priliku da nastupi na otvaranju projekta tolikih razmera.
 
"Ovo je jedinstvena prilika da Novi Sad pokaže svoje lice evropske prestonice kulture na drugačiji način. Srpska Atina nije imala do sad ovakav jedan projekat. Ono što je značajno jeste da ćemo svi imati priliku da u sledećih 40 dana vidimo, doživimo i budemo inspirisani vizijom i umetnošću raznih stvaraoca. Čast mi je što sam imao priliku da budem deo Kaleidoskopa", naveo je Trkulja.
 
Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, koji koriste svoje telo kao instrument, rekli su da je Novi Sad stvoren za ovakav projekat. "Kaleidoskop slavi raznovrsnost novosadske kulturne scene. Koliko smo, ipak, u osnovi isti, ilustrovali smo našim nastupom", rekli su iz trupe "Telo kao instrument".
 
Kaleidoskop - novosadsko delo kulture zajedništva, kroz arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost kroz nesvakidašnje performanse, okupiće više od 1.000 stranih i domaćih umetnika na više od 80 lokacija
 
Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković istakao je da je ovaj projekat pokrenut da bi bio jedan od legata.
 
"Pored toga što želimo da tu najvišu amplitudu prikažemo 2021. godine, ovaj projekat sa još jačim, programskim i umetničkim zajedničkim nastupanjem sa svim organizacijama i umetnicima, treba zapravo da nastavi da živi i posle 2021. godine", kazao je Milenković.
 
On je dodao i da je cilj Kaleidoskopa kulture upravo da se kroz podizanje kapaciteta ljudi i procesa, dođe do toga da ovaj projekat traje cele godine. Do kraja septembra Kaleidoskop kulture ugostiće umetnike iz Rusije, Španije, Bugarske, Ukrajine, Japana, Rumunije, Slovačke, Moldavije, Italije, Belgije, Kanade, Francuske i mnoge druge i na taj način prikazati željenu sliku buduće Evropske prestonice kulture.
 
Posle multimedijalnog performansa koji se odigrao u subotu, uskoro stiže još jedan spektakl. U okviru programa "Artist in residence", Fondacije Novi Sad 2021, 30. avgusta publici će se predstaviti španski pijanista David Moreno nastupom u vazduhu.
 
Kaleidoskop kulture će u narednih pet nedelja predstaviti brojne postojeće, ali i nove sadržaje i tako pokazati da Novi Sad već živi svoju Evropsku prestonicu kulture.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021