Korzo se vraća u Novi Sad, večeras kod Banovine koncert Vojvođanskih simfoničara

Koncert povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih "Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović - Kalin" održava se danas, 15. septembra, kod Banovine na Bulevaru Mihajla Pupina.
Korzo se vraća u Novi Sad, večeras kod Banovine koncert Vojvođanskih simfoničara
Foto: 021.rs

Na koncertu pod nazivom "Korzo" nastupiće Vojvođanski simfonijski orkestar sa dirigentom Aleksandrom Kojićem i stipendistima Fonda, a sviraće najpoznatije kompozicije Mocarta, Verdija, Čajkovskog, Rosinija, Šostakoviča, Pučinija. Repertoar će započeti Bizeovom "Karmen", svojevrsnom uvertirom na koju će se kasnije nizati arije i valceri.

Uz uživanje u zvucima bisera simfonijske muzike i najlepšim operskim arijama, Novosađani koji odluče da subotnje veče provedu na "Korzu" imaće priliku da upravo tu, na nekadašnjem korzu, osete duh starog Novog Sada i kroz izložbu oldtajmer automobila koji će biti parkirani duž bulevara, navode organizatori. Podsetimo, čuveni novosadski korzo je tokom istorije imao više lokacija, a krajem šezdesetih svoje stalno odredište dobio je upravo nasuprot Banovine, ispred poslastičarnice "Carigrad".

- Novosađani su slovili u prošlosti za građane srpske Atine, a 2021. godine biće domaćini Evropske prestonice kulture. Na rečima to lepo zvuči, ali samo na delima se dokazuje koliko nam je kulturna važna. Toliko važna, da su Novosađani spremni da jednu od najznačajnijih saobraćajnica u gradu podrede jednom Mocartu, Čajkovskom, Verdiju i drugim velikanima klasične muzike. To ne može svaki grad, samo onaj u kome vlada uverenje da je kultura način života. Novi Sad to sve više živi - rekao je direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković.

Koncert počinje u 20:21h, a zbog njegovog održavanja do sutra, 16. septembra, u ponoć važi zabrana saobraćaja u delu Bulevara Mihajla Pupina pored Banovine, od raskrsnice sa ulicom Žarka Zrenjanina do raskrsnice sa ulicama Jovana Đorđevića i Pionirskom.



"Korzo" će ujedno označiti završetak festivala "Neo", koji se realizuje u okviru platforme "Kaleidoskop kulture" u organizaciji Fondacije Novi Sad 2021.

Inače, sem ovog koncerta, Novosađani imaju prilike da ovih dana uživaju uz još nekoliko kulturnih i kreativnih sadržaja. U petak je u Novi Sad stigao savremeni cirkus "Cirkobalkana" nastao od strane entuzijasta i zaljubljenika u cirkus, a njihove predstave moći će da se pogleadju do 22. septembra.

Takođe, 16. septembra publika će imati priliku da pogleda i premijeru lutkarske predstave za odrasle "Zatvorenik i Šestoprsti" u Pozorištu mladih, dok će premijera predstave "Krvave svadbe" biti premijerno izvedena, 18. septembra, u Srpskom narodnom pozorištu.

Premijerno izvođenje opere za decu "Čarobna frula" zakazano je za 23. septembar u dvorcu Eđšeg.

  • PERICA####

    15.09.2018 23:14
    ZBOG KORZA,NIKADA NIJE BIO
    BLOKIRAN GRAD!!!
    A,Bina je mogla biti montirana na Stepeništu Banovine!
    Bez blokiranja Grada!Samo u uoći Koncerta!
    Umetnici bi bili bliše Bini i Toaletima i ostalim potrebama!
  • www

    15.09.2018 22:43
    Kakve budale pišu ovde, mila majko! Ne morate u centar grada autom, primitivci, prošetajte te stomake malo! FUJ!
  • dijasporac

    15.09.2018 21:45
    Sine, citajuci komentatore pitas se da li postoji zadovoljan covek u Novom Sadu, nekima smeta manjak koncerta, nekom smetaju koncerti, drugima smeta zatvaranje dela ulice (ne cele, nego dela ulice) u subotu uvece... mnogo mrzovolje, sine, mnogo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021