Uhapšen zbog krivolova ptica u Petrovaradinu

Jedna osoba uhapšena je u Petrovaradinu zbog nezakonitog lova strogo zaštićenje vrste ptica - češljugara.
Osoba je zatečena u izvršenju krivičnog dela, a pronađeno je i 12 zarobljenih ptica. Osumnjičeni je na lepljive grančice hvatao umorne ptice koje su dolazile da se napoje na barici na lokalnom putu.
 
Uhvaćene ptice su nakon pregleda i stručne procene ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a po ovlašćenju Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine rano izjutra 17. avgusta vraćene u prirodu, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 
 
Prema podacima koje je sakupilo ovo udruženje svake godine krivolovci u Srbiji nezakonito uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu.
 
Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije podseća da je hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad državanja u kavezima i nezakonite prodaje krivično je delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i novčana kazna za fizička lica od 25.000 do 150.000 dinara.
 
Društvo je uputilo apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.
  • Vd

    17.08.2017 12:43
    Kakva prelepa ptica .
  • vslv

    17.08.2017 12:33
    zbunjen
    ali sa kojim ciljem? to ne razumem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika