Ponovo odloženo suđenje Goranu Davidoviću, sud uništio spise o Pešiću

Suđenje vođi zabranjene neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću, kao i Nedeljku Pešiću, za napad na antifašističku kolonu 2007. godine kod Doma vojske, ponovo je odloženo.
Sudija Slobodanka Gutović donela je odluku da se u postupku sasluša 12 žandarma iz Novog Sada i Beograda koji su bili u kordonu kod ograde Doma vojske u vreme incidenta.
 
Naredno ročište održaće se 7. decembra.
 
Iako je bilo najavljeno da će danas biti emitovan policijski snimak događaja, posle kojeg bi se donela odluka u slučaju prvooptuženog Davidovića i drugooptuženog Pešića, to se ipak nije dogodilo. Tako proces koji se vodi deset godina, još neće dobiti svoj epilog.
 
Tužilac je bio protiv saslušanja žandarma, smatrajući da njihovo svedočenje ne može da bude relevantno, jer je od samog događaja prošla decenija. Sa druge strane, odbrana je navela da su na strani tužioca saslušavani svedoci, bez obzira na protok vremena. 
 
Takođe, na današnjem ročištu je rečeno da je Prekršajni sud uništio spise predmeta kojima je Nedeljko Pešić osuđen na 25 dana zatvora zbog incidenta iz 2007. godine. Naime, Viši sud je tražio te spise od Prekršajnog, ali im je stiglo obaveštenje su ti dokumenti uništeni po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. 
 
Međutim, spise koji su uništeni imao je advokat Nedeljka Pešića, pa je kopiju dostavio sudiji. Inače, po toj presudi Pešić je osuđen na 25 dana zatvora, a Više javno tužilaštvo je zbog nje odustalo od gonjenja za nasilničko ponašanje. 
 
Goranu Davidoviću zvanom Firer, koji je neformalni vođa zabranjenog "Nacionalnog stroja", sudi se u odsustvu, pošto se krije u inostranstvu, rpema poslednjim podacima u Italiji. Između ostalog, za njim nikada nije raspisana poternica, iako Ministarstvo unutrašnjih poslova to može da učini.
 
Nedeljko Pešić iz Šapca je još prvog dana suđenja rekao da se kod Doma vojska našao slučajno. 
 
Podsetimo, u slučaju sedam pripadnika "Nacionalnog stroja" odustalo se od gonjenja zbog nasilničkog ponašanja prema građanima, jer su oni već bili prekršajno kažnjeni zbog toga. 
 
Dodajmo i to da je u incidentu kod Doma vojska povređeno desetak osoba, dok je ih uhapšeno 56, uglavnom pripadnika "Nacionalnog stroja". Više o tome OVDE.
  • Nataknemvasve

    16.10.2017 21:30
    NaciJonalni eroj.
  • VladaN

    16.10.2017 19:32
    @kole g
    Neshvatljivo. Liku iz svake pore izbija kompleks nize vrednosti. Ipak,ako ga do sada nisu sankcionisali bolje da se svi okrenu olosu koji se nakotio na ulicama i to mahom sa bezbrooj krivixnih prijava.
  • Drug Spanac

    16.10.2017 16:45
    Istina
    Ostavite vise coveka na miru,sta hocete,ubice vam setaju po gradu i piju kafu a vi hapsite za drugacije misljenje ,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika