Žandarmi svedočili na suđenju Goranu Davidoviću

Suđenje pripadnicima organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje tokom antifašističke šetnje 2007. godine, nastavljeno je danas u novosadskom Višem sudu.
Svedočeći, pripadnici Žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. bili na dužnosti, rekli su da se "slabo se sećaju napada na građane", u povorci tokom antifašističkog skupa "Stop fašizmu" kod Doma vojske.
 
Žandarm Bojan Popović je rekao da se događaja "slabo seća", te da je njegov odred trebalo da obezbedi učesnicima antifašističke povorke da mirno prođu pored Doma vojske "jer se u unutrašnjosti bila okupila grupa sumnjivih lica". On je rekao da je tokom incidenta leđima bio okrenut ogradi Doma i da "nije mogao dobro da vidi šta su radili neonacisti tokom incidenta na ogradi".
 
Prema njegovim rečima na ogradi je bilo 30 do 40 ljudi koji su razmenjivali pretnje sa učesnicima skupa i vikali jedni na druge.
 
"Sa svih strana leteli su predmeti, ali ne znam sa koje strane je počelo", rekao je Popović.
 
Žandarm Branko Oklobdžija je rekao da se incidenta "jako slabo seća", ali da je dan potom, 8. oktobra 2007. svedočio o tome u prekršajnom postupku protiv uhapšenih. Oklobdžija je rekao da su žandarmi intervenisali "po naređenju starešina"
 
"Ne sećam se lokacije na kojoj sam tog dana bio, a ne sećam ni kako je počeo incident, jer sam imao takvih situacija mnogo tokom karijere. Ušli smo u dvorište Doma vojske, ali se ne sećam zbog čega, jer su mi svi detalji izbledeli", rekao je on. Kazao je da se ne seća ni optuženog Nedeljka Pešića, niti ostalih koji su tog dana uhapšeni.
 
Žandarm Stevica Ljukovčanin koji je obezbeđivao ulicu iza Doma vojske, rekao je da se "uopšte ne seća detalja, jer je bilo davno", ali da se događaja dobro seća. Na pitanje zamenika tužioca koliko je bio udaljen od ograde i da li je nešto video, Ljukovčanin je rekao "da je bio na oko 70 metara i da je s leđa i bočno mogao da vidi šta se dešava".
 
"Prvi predmet doleteo je spolja u dvorište. Bacanje predmeta nije počelo iz Doma vojske", rekao je Ljukovčanin.
 
Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 8. februar 2018. kada je predviđeno saslušanje još osam pripadnika Žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup.
 
U optužnici se navodi i da su Davidović i Pešić "nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa, na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob učesnika skupa i osoba okupljenih u Domu vojske".
 
Dodajmo da se Goran Davidović ni ovaj put nije pojavio na suđenju.
  • cajo

    10.12.2017 08:18
    money makes world go on
    ne mogu da verujem
  • Novosadjanin

    08.12.2017 22:28
    Malo razumevanja
    Gospodja od 74 godine tacno zna gde je stajala i sta se desilo, ali ne shvata da se seca zato sto se to njoj desilo jednom a zandarmi to imaju makar 1 mesecno. Zamislite da u 10 godina pamte gde su tacno bili i sta se desavalo na svakom skupu koji su obezbedjivali, na svakom derbiju...
  • Patka

    08.12.2017 09:44
    Ne bih se ni ja secao da mi nepravedno osude kolege za prebijanja andreja vucica i predraga malog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika