Nastavak suđenja Davidoviću: Žandarmi se "ne sećaju detalja"

Pripadnici Odreda žandarmerije Beograd izjavili su danas u Višem sudu u Novom Sadu da se "ne sećaju detalja" tokom incidenta u Domu vojske 7. oktobra 2007, kada je grupa neonacista napala kamenicama učesnike protestne antifašističke šetnje.
Taj proces je tako, nakon više odlaganja i promena sudskih veća, ušao u desetu godinu suđenja.
 
Četvorica žandarma posvedočili su da se nakon više od 10 godina "ne mogu setiti" da li su tom prilikom videli neformalnog vođu zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića, kojima se sudi zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, piše Autonomija.
 
Žandarmi su rekli da su obezbeđivali ogradu Doma vojske, kada je naišla kolona građana u pokretu i da je tada počelo verbalno dobacivanje i međusobno vređanje. Prema njihovom iskazu, prve kamenice doletele su iz kolone, nakon čega su neonacisti iz Doma vojske dotrčali na ogradu.
 
"U tom momentu dobili smo od starešine naređenje da uđemo u dvorište Doma vojske i uhapsimo mladiće koji su se popeli na ogradu", rekli su pripadnici žandarmerije Dalibor Relić, Marko Aranđelović, Igor Cicović i Zoran Medarević.
 
Na pitanje zamenika tužioca Zorana Jakovljevića da li su mogli da vide da li je neko iz dvorišta bacao kamenice i tvrde predmete pošto su bili okrenuti leđima ogradi, svedoci su odgovorili odrečno. "Nisam mogao videti šta se dešava u dvorištu jer sam bio okrenut leđima", rekao je svedok Anđelković i dodao da bacanje kamenica u pravcu pripadnika žandarmerije "nije doživeo kao napad na uniformisana lica".
 
Svi svedoci rekli su da nisu videli optužene tokom incidenta, te da za Davidovića znaju samo iz medija. Svedok Cicović rekao je da je prepoznao nekoliko mladića iz Beograda koji su bili u Domu vojske, jer su mu pozanti od ranije, ali ne i Davidovića i Pešića.
 
Nakon insistiranja tužioca Jakovljevića da se taj iskaz unese u zapisnik burno je reagovao branilac Gorana Davidovića Branibor Jovičić rekavši "da se ne sudi mladićima iz Beograda i da to nije bitno za ovaj postupak". Tužilac Jakovljević upozorio je sudiju Slobodanku Gutović da Jovičić već treći put burno reaguje dok on postavlja pitanja svedocima i tu primedbu sudija Gutović unela je u zapisnik. Nakon toga odbila je prigovor Davidovićevog advokata kao neosnovan.
 
Više javno tužilaštvo tereti Davidovića i Pešića da su 7. oktobra 2007. "nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa", te da su tako "isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob učesnika skupa i osoba okupljenih u Domu vojske".
 
Advokati Pešića i Davidovića tvrde da njihovi klijenti nisu učinili ništa što bi ih moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, dok je većina oštećenih na suđenju rekla da su osetili netrpeljivost tokom incidenta i da su pripadnici Nacionalnog stroja uzvikivali uvredljive parole, a neki od njih i nacistički otpozdravljali u pravcu građana.
 
Incident se dogodio 7. oktobra 2007, kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu", koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja, koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.
 
Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput "Vojvodina – Srbija", "Srbija Srbima", "Ubij pedera" i "Ratko Mladić". U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, kome su razbili glavu, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.
 
Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno 30. maja, kada će biti saslušani preostali pripadnici žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup. Takođe je predviđeno da bude emitovan policijski snimak incidenta u Domu vojske. Podsetimo da za Goranom Davidovićem nikada nije raspisana poternica. O prethodnom svedočenju žandarma čitajte OVDE.
  • Pedja

    09.02.2018 13:43
    Firerovo vreme
    Firerovi istomišljenici su sad na vlasti u Srbiji. Pametni su žandarmi što se ne sećaju...
  • DekiNS

    09.02.2018 09:58
    Čankov mali od palube (lažni desničar), zato je i zaštićen!
  • dzo

    09.02.2018 09:30
    Cek da ga ja vidim u Novom Sadu kad zandari nesmeju nista....Dok ne uzmemo stvar u svoje ruke ovakvi i dileri ce kolo voditi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika