Suđenje Goranu Davidoviću odloženo zbog godišnjeg odmora sudije

Suđenje neformalnom vođi zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću danas nije održano u novosadskom sudu, jer je sudija Slobodanka Gutović otišla na godišnji odmor.
Novinarima koji su došli na najavljeni glavni pretres to je danas saopštila službenica suda i dodala da je nastavak suđenja zakazan za 19. jul. Osim novinarima, svim ostalim učesnicima u postupku uredno je javljeno da se današnje suđenje neće održati.
 
Podsetimo, incident se dogodio 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu", koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane. Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput "Vojvodina Srbija", "Srbija Srbima", "Ubi pedera" i "Ratko Mladić", a u koškanju je povređeno i više građana.
 
Optužnica je podignuta decembra 2008. godine.
 
Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović, ali je pre dve godine tužilaštvo odustalo od njihovog daljeg gonjenja zbog načela "Ne bis in idem", po kojem jedno lice ne može dva puta odgovarati za isto delo.
 
Suđenje Davidoviću i Pešiću biće nastavljeno u julu kada će biti saslušani preostali pripadnici žandarmerije koji su 7. oktobra 2007. obezbeđivali skup. Takođe je predviđeno da bude emitovan policijski snimak incidenta u Domu vojske.
 
Suđenje optuženim neonacistima današnjim odlaganjem ulazi u 12. godinu. Inače, Goran Davidović se već 10 godina ne pojavljuje na suđenju, a za njim nikada nioe bila raspisana poternica. Prema poslednjim podacima, on trenutno živi u Italiji. 
  • Miško

    01.06.2018 13:27
    Pitam se zašto Slobodanki Gutović uvek dodeljuju slučajeve koje treba razvlačiti u nedogled. Ona je sudija i u slučaju Save Babića, o čemu ste nedavno pisali, a radi se o prevari stotinak građana sa duplim prodajama stanova.
  • Mislilac

    31.05.2018 07:39
    Da li
    Da li se smejati ili plakati...
  • Lol

    31.05.2018 07:13
    Pre neki dan on po mrežama piše o zloj odvratnoj EU. O onoj istoj u koju je licemer pobegao od Zakona sopstvene države, kojoj očigledno ne želi da služi, a za čije pooštravanje istog tog Zakona se zalaže. Ko ovde nije normalan? Ajde vuno, odsluži to pošteno umesto što grbaviš i lažeš sopstvenu državu. Vođen tvojim stavovima, treba te proterati i oduzeti državljanstvo, ako ne i gore. Do juče ste se drogirali po ribljoj pijaci i alkoholisali i palamudili ispred dragstora, uništavali državnu imovinu po ulicama. Ajde sada p.... odsluži. Smrdiš brate koliko si licemer. A neku facu možeš da glumiš jedino debilima po stormfrontu. Oni se isto pale i k...ju o državi, a salutiraju pred naci zastavama, tj tuđoj. Jedan apatrid je veći rodoljub od tebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika