Kako zaražen oslić nezapaženo prođe lanac kontrole?

Fileti pečenog oslića zaraženi parazitom koji napada morsku ribu, završili su na stolu 40-godišnjeg Novosađanina Gorana J.
Fileti pečenog oslića zaraženi parazitom koji napada morsku ribu, završili su na stolu 40-godišnjeg Novosađanina Gorana J.

On je ribu kupio u jednoj poznatoj novosadskoj ribarnici, a nakon pripreme primetio je da se u unutrašnjosti fileta nalaze, kako je sumnjao, "crni crvi". Ribu je vratio u ribarnicu.

"Bio sam iznenađen jer često jedemo ribu, a uvek kupujem u istoj ribarnici. Riba uopšte nije bila pročišćena, što znači da je neko pri uvozu uopšte nije proverio. Ne znam da li smo deo toga pojeli ili ne, ali samo se nadam da nam ništa neće biti", navodi Goran za 021.

On kaže da je razgovarao sa vlasnikom ribarnice, koji je rekao da ribu koju on prodaje potrošači kupuju širom Evrope. "Mene stvarno ne zanima da li to jedu u nekoj drugoj državi, ja sam ovo kupio u Novom Sadu. Mene zabrinjava kvalitet ribe koju mi kupujemo i da li treba da se naviknem na ovakvu praksu", pita se ovaj Novosađanin.

Parazit nije opasan po zdravlje

Šef veterinarske inspekcije Južnobačkog okruga Vlado Grubač kaže za 021 da se najverovatnije radi o parazitu kudoi, koji je uspeo da se provuče neopaženo kroz komplikovan lanac kontrole kvaliteta mesa, pa tako i ribe.

"Ovog parazita uništava visoka temperatura, najčešće pri termičkoj obradi i obavezno iznad 60 stepeni. Riba se u vodi zarazila. Morala je sigurno da prođe određeni lanac pregleda nakon vađenja iz mora. Prvo je pregledana na samoj lokaciji u inostranstvu, potom na granici sa našom državom, gde se uzorkuje i šalje na laboratorijsku analizu u veterinarsku inspekciju. Tada prolazi kontrolu kvaliteta i zdravstvene bezbednosti, a sa kudoom se smatra da joj je bezbednost smanjena. Takva riba ne može da se prodaje na tržištu", kaže Grubač i dodaje da se osliću pri prvoj preradi samo izvadila utroba, a nije primećeno da je zaražena.

Ova riba je, navodi on, prošla kontrolu verovatno zato što je sadržala malu količinu parazita, a moguće je i da nije ceo ulov sa kojim je došla bio zaražen.

"Ovo su, ponavljam, samo pretpostavke. Ovaj parazit nije opasan po zdravlje, već samo izaziva gađenje kod konzumenata. Građani treba da prijave nama ovakve i slične slučajeve, pre nego što se obrate prodavcima. Prodavci svakako nisu mogli da znaju da je riba zaražena, jer je ona u tom trenutku već zapakovana i spremna za prodaju", navodi šef inspekcije za naš portal.

Savetnica u Grupaciji za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije Mirjana Miščević kaže za 021 da odgovornost za kvalitet snosi proizvođač, kao i da nema podataka da se iko u Srbiji na ovakav način zarazio.

"Prema našoj tradiciji, riba se sprema kuvanjem, pečenjem ili prženjem, pri čemu se temperatura podiže iznad 80 stepeni. Riba koja je bila zamrznuta u trajanju od 72 časa takođe ne može biti uzročnik infekcijе", navodi Miščevićeva.

Iako nije opasna po zdravlje, riba koja sadrži parazite uspela je da prođe kroz komplikovan lanac inspekcije kojim se Ministarstvo poljoprivrede godinama hvali. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Сремац

    03.02.2015 20:30
    ПАМЕТОВАЊЕ.
    Видим да су сада сви паметни и сви све знају.Чињеница је да се данас у Србију увози све и свашта НАЈЛОШИЈЕГ квалитета од банана до пасуља и белог лука.Тога некад у овој Држави није било,а тога ни у земљама ЕУ нема.Дакле Србија је постала светско ђубриште и све што не прође у другим земљама једва се чека у Србији.Тако је то кад смо сиромашни и немамо новаца да квалитетне производе увеземо,јер својих више немамо.
  • Naca

    03.02.2015 04:54
    file soma pangasius
    file soma pangasius jeste vijetnamski i to iz reke pune olova... o ovome je pisano jos pre 5 godina a ljudi ga kupuju...
  • Zare

    02.02.2015 21:15
    Ako vas ne mrzi dodjite, svi koji ovo čitate, subotom ispred Futoške, Limanske ili Riblje pijace i tamo ćete sa 80% sigurnosti (ne budu baš uvek) zateći lica koja potpuno nelegalno prodaju ribu i to u samom "špicu" pijace (kad je najveća frekvencija potrošača). Riba ovih "prodavaca" apsolutno sigurno ne podleže nikakvoj kontroli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti