Dužnicima uzalud žalbe na ponašanje izvršitelja

Skoro svakog drugog dana nezadovoljni građani podnesu pritužbu na rad izvršitelja, a Komora je tokom prošle godine odbacila svaku od njih kao neosnovanu.
Skoro svakog drugog dana nezadovoljni građani podnesu pritužbu na rad izvršitelja, a Komora je tokom prošle godine odbacila svaku od njih kao neosnovanu.

Kako za 021 kažu iz Komore izvršitelja, tokom prošle godine građani su podneli 185 pritužbi na ponašanje i rad izvršitelja, dok je ove godine, zaključno sa 18. februarom, stiglo 35 žalbi. Jedan od nezadovoljnih građana je i Novosađanin Nebojša Koković, koji se pola godine borio sa Komorom izvršitelja i Ministarstvom pravde, žaleći se na "bezobrazno i neetičko ponašanje" izvršitelja iz Novog Sada Svetislava Ćurčića, zbog čega je prošle godine završio i u policiji.

Naime, Koković je pre oko pola godine podneo pritužbu na rad Ćurčića, za kojeg smatra da je u svom delovanju bio nepristojan i postupao suprotno profesionalnim i etičkim standardima kojima se izvršitelji javno ponose. Prvi razlog za žalbu bio je način na koji je izvršitelj uručio rešenje Kokoviću.

"Rešenje mi je pribio uz vrata, otvoreno i van koverte, videli su mi se svi lični podaci i bilo ko je mogao da im priđe, jer je nedeljama tako visio na vratima zbog mog odsustva. Olovkom je bilo napisano da se javim hitno Komori. Takođe su mi naplatili 1.800 dinara zahtev za podatke o mom zaposlenju koji im je dostavio RFZO, a ja ga nikada nisam video, iako su naveli da su mi ga poslali na adresu. Izvršitelj je čak išao toliko daleko da je u sopstvenu nagradu uračunao iznos moje zastarele kamate, koju je sud odbacio. Kada sam došao kod njih lično da se žalim, bukvalno su me oterali", priča Nebojša za naš portal.

On kaže da je prvo otišao u Komoru sa zahtevom za dostupnost informacija od javnog značaja i tražio da vidi koje sve podatke imaju o njemu, verujući da su mu prava ugrožena. "Pomenuti izvršitelj Ćurčić je taj papir bacio pred mene i rekao da ne može. Mesecima sam pokušavao da dođem do nekih informacija, da ukažem da su mi prava ugrožena i da se Ćurčić, kao i cela Komora, prema meni ponašaju krajnje bezobrazno. Tu je bilo i kontradiktornosti, pa su mi govorili da su papiri spremni, potom da nisu ni stigli, pa da ne znaju gde su...", priča Koković i pita se kolika je sloboda izvršitelja u Srbiji, kada je u njihovim rukama već tolika moć odlučivanja.

Kako za 021 objašnjavaju iz Ministarstva pravde, kada stigne pritužba na rad izvršitelja u valjanoj formi, ona se šalje odgovornom izvršitelju na izjašnjenje. Po njegovom izjašnjenju, slučaj se prebacuje na petočlanu komisiju koju čine sudije, izvršitelji i zaposleni u Ministarstvu. Međutim, navodi Koković, to uvodi sumnju u objektivnost odlučivanja, jer je očekivano da nijedan izvršitelj neće ići protiv sebe, a neće ni Komora izvršitelja.

"Pre nekoliko dana saznajem da su mi odbili pritužbu i zaključili samo da je Ćurčić rešenje podneo na zakonit način. Nisu ništa rekli za nezakonito naplaćivanje zastarele kamate, njegovu bahatost i odlučivanje kako njemu odgovara", navodi Koković.

U odgovoru Komore izvršitelja navodi se da izvršitelj nije prekršio Zakon o izvršenju i obezbeđenju, kojim je predviđeno uručenje pribijanjem na vrata u slučaju da dužnik nije kod kuće. Takođe je navedeno da nije bilo elemenata za pokretanje disciplinskog postupka.

Uglavnom se žale "dužnici laici"

Kako za 021 kaže zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić, ona ne voli kada stižu pritužbe, a svi izvršitelji moraju voditi računa da prema stranci imaju korektan i dostojanstven odnos i da vode računa o njegovim podacima.

"Ja pretpostavljam da se koraci izvršitelja kreću u zakonskim okvirima, ali lična je percepcija stranke da li je pogođena načinom dostavljanja rešenja, da li joj je uvređeno dostojanstvo i slično. Pritužbe na rad izvršitelja po pravilu izjavljuju dužnici, često kao laici, a kasnije se ispostavi da je sve urađeno kako zakon nalaže", kaže Manićeva i dodaje da ne postoji zakonski rok za odgovor na pritužbu građana, ali da je uobičajen rok mesec do dva.

Od prošle godine nije rešeno još osam predmeta, a kako statistička pokazuje, ne postoje nikakve šanse da neka od njih bude usvojena. Kako za 021 objašnjava Manićeva, nezadovoljni građani pravdu uvek mogu da potraže na sudu. "Ako nekome smeta izjašnjavanje izvršitelja, postoji sud i možete da tužite za povredu ugleda i časti", kaže ona.

Podsetimo, Svetislav Ćurčić poznat je novosadskoj javnosti od ranije kao jedan od favorizovanih u Komori, koji prisvaja neobično velik broj slučajeva. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • manula

    02.11.2016 22:01
    drzavna banda
    oni banda a mi drzavna stoka. Izvrsiteljima su data prava da niko ne moze da zaustavi izvrsenje, pa cakni sud. Suda nema ni kad pred njim zatrazite svoja prava koja vam je izvrsitelj uskratio ili oduzeo prilikom izvrsenja. Drzavu su privatizovali zelenasi koji preko izvrsitelja naplacuju svoju kamatu.
  • dule

    20.02.2015 12:49
    Vratite se Turci, sve vam je oprošteno.

    Posle 200 godina oslobođenja od Turaka (ajd dobro Novi Sad je ranije oslobođen od turaka, al zbog stilske figure) nama se vraćaju VD kadije.

    Imamo sledeći scenario koji je sasvim moguć:

    1) Neko JKP, nazovimo ga Javno preduzeće za naplatu vazdušarine JPZNV dolazi kod izvršitelja (nazovimo ga VD Kadija VDK)i pokreće postupak protiv građanina, nazovimo ga Sirotko Bednić Srbić SBS. Pri tom jedini dokaz koji pri tom trebaju da donesu je fantastični "Izvod iz poslovnih knjiga" - to vam je otprilike parče papira gde JPZNV jednostavno tvrdi da im SBS duguje neke pare, pri tom ne moraju ni da kažu po kom osnovu, niti kakav ugovor oni imaju sa SBS, ni ništa, ništa, ništa... sem njihove tvrdnje da im SBS duguje neke pare.

    2) VDK pokreće postupak i naravno utvrđuje da SBS ima da plati JPZNV pare, a ima i njemu da plati pare. Potom sledi utvrđivanje prebivališta SBS-a.

    3) VDK dolazi na adresu SBS i kuca na vrata. Niko se ne odaziva i VDK "pribija na vrata" rešenje na koje SBS ima pravo na žalbu. E sad, da li je to prava adresa, da li je neko skinuo rešenje posle 1 minut ili je samo spalo, ili na kraju krajeva da li ga VDK nikad zaista nije ni pribio nije ni važno, jer VDK ima pravo da "pribije na vrata" i to je to. Inače, ako SBS ne može biti pronađen alternativa ovome je objava na oglasnoj tabli suda, gde naravno nikakva tabla uopšte ne postoji (već se samo zavede u pisarnici) i gde naravno niko normalan ne svraća da proveri da li ga neko tereti.

    4) Posle mesec - dva SBS dolazi na posao i zovu ga iz računovodstva da mu kažu da je dobio obustavu na platu. Kad sav začuđen pita u čemu je problem proslede mu rešenje od VDK koje ga je nepogrešivo ovog puta našlo.

    5) SBS ide do VDK da vidi o čemu se radi. VDK ga prima, objašnjava mu da je on imao dovoljno vremena da podnese žabu i da pošto je nije podneo rešenje je postalo izvršno. VIŠE NIKAKVU ŽALBU NE MOŽE DA PODNESE NA REŠENJE. Jedni što može jeste da plati (to obavezno) a usput i da podnese žalbu na rad VDK.

    6) SBS podnosi žalbu Komori izvršitelja. Izvršitelj, uz blagi osećaj razčarenja zbog ružnog postupka SBS-a, odbija žalbu, koja se prosleđuje Komisiji. Sa velikim K. I malim ljudima članovima komisije. Gde ako se slučajno i zadesi pošteni sudija tu su ostale dve strane koje će da potvrde da je :"a kasnije se ispostavi da je sve urađeno kako zakon nalaže".

    7) Nakon toga SBS može sudu da tuži celo to veselo društvance, ali možete i sami pretpostaviti koje su mu šanse da dobije presudu.


    I sve je po zakonu.
  • Lola

    20.02.2015 12:38
    dokle više,...sjašite sa naroda
    izvršitelji pribiju pismo, a onda ga nađeš
    pa ga pribiješ u vrata ili prebiješ u mraku.
    Sramota,...najašili ovaj osiromašeni narod, jer ne smeju da najaše krimose, one što svako veče spominju na televiziji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.