Kuće trščare više nisu spomenici kulture

Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa kuća trščara u Ulici Kraljevića Marka, saznaje 021.
Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa kuća trščara u Ulici Kraljevića Marka, saznaje 021.

Postupak brisanja prostorno kulturno-istorijske celine kuća tršćara u Kraljevića Marka na brojevima 24, 26a, 26, 28 i 30 je pokrenut 26. januara.

Sada je u toku postupak prikupljanja mišljenja o ovoj odluci i svi zainteresovani imaju mogućnost do 27. marta da daju svoje mišljenje povodom zaštite nad ovim objektima kao kulturno-istorijskim spomenicima u pismenom obliku Gradskom zavodu na Bulevaru Mihajla Pupina 22/1 ili putem elektronske pošte na mail zzskgns@sbb.rs .

Odluka zaštitara da pokrene postupak skidanja zaštite sa trščara znači da će se ispuniti zahtev stanovnika ovih kuća da se skine zaštita i da im se time omogući da kuće prodaju investitorima koji će tu moći da sagrade višespratnice. Stanari već godinama apeluju da se ukine odluka da su kuće spomenici kulture jer su oni u nemogućnosti da brinu o njima, a usled toga je došlo i do urušavanja.

Iako javnost uglavnom podržava ideju da se kompleks u Kraljevića Marka očuva, gradske vlasti nisu nikada ponudile konkretnu pomoć ljudima koji žive u tim kućama, prvadajući se zakonom da su vlasnici objekata odgovorni za njihovo održavanje. (Ž.B.)

  • exit

    05.03.2015 15:21
    SUPER!!!
    Hvala milom bogu već jednom da srušite to ruglo od kuća(što je ostalo)!!!
    Obilazili smo to ruglo od "istoriskog značaja" da nam gosti to ne vide!
  • lala

    05.03.2015 15:11
    U jednu ruku mi je žao da nestanu te trščar..ali draže mi je čuti, da će ti jadni naslednici naših vrednih paora, konačno dobiti svoje nasledstvo i da mogu da raspolažu sa svojom imovinom... red je!
  • Brana

    03.03.2015 11:02
    Koje trscare?
    Gde vi vidite trscare??? Pa tršcara vise nema....ima nekog šuta nagomilanog .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.