FOTO: Nekadašnja kafana Bate Pežoa stoji zapuštena

Objekat koji se nekada nalazio u vlasništvu čuvenog novosadskog ugostitelja Bate Pežoa, u Futoškoj 86, već nekoliko godina stoji zapušten.
Objekat koji se nekada nalazio u vlasništvu čuvenog novosadskog ugostitelja Đorđa Stanisavljeva, poznatijeg kao Bata Pežo, u Futoškoj 86, već nekoliko godina stoji zapušten.

Nakon požara koji je pre nekoliko godina zahvatio ovaj objekat, on je urušen. Iako se nalazi na prometnoj lokaciji, ovaj objekat, kao i mnogi drugi, predstavlja ruglo grada.

Zapušten, ali ne i napušten, nekada poznati restoran, postao je stecište skitnica i narkomana, a nije zaštićen kao zdanje od posebne vrednosti. Umesto jela, pića, muzike i hedonizma, danas se tu nalaze gomila otpadaka i obrisi nekog ne baš tako srećnog života.

Prema podacima Zavoda za urbanizam, planirano je da parcela na kojoj se nalazi ovaj objekat bude spojena sa još jednom, u susednoj ulici Mikole Kočiša. Prema važećem planu generalne regulacije, na ovoj lokaciji planira se izgradnja poslovnih i stambenih zgrada.

Danas se ova kuća nalazi u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine, koja je u stečaju. Kako za 021 kažu u ovoj banci, imaju volju da prodaju kuću, ali nisu u mogućnosti zbog imovinsko-pravnih odnosa.

"Za objekat-zgradu na adresi Futoška broj 86. u Novom Sadu, gde Razvojna banka a.d. Novi Sad - u stečaju ima vlasništvo na posebnim delovima te zgrade, neophodno je rešiti celokupnu imovinsko-pravnu dokumentaciju za predmetnu nepokretnost i njene posebne delove, koja u ovom trenutku nije potpuna. Nakon sprovođenja navedenih radnji, ista će se oglasiti za prodaju prema propisanim procedurama", navode iz Razvojne banke.

Ćerka Bate Pežoa, Ivana Stanisavljev, za Radio 021 kaže da taj objekat nije u vlasništvu njene porodice od početka devedesetih. Iskazala je žaljenje zbog objekta, jer je vezuju lepa sećanja za nekadašnju Zagrebačku ulicu. Takođe, ona nema saznanja o tome šta se kasnije dešavalo.

Đorđe Stanisavljev rođen je 1937. godine. Nadimak je zaslužio time što je prvi dovezao "pežo 203" u Novi Sad. Sudbina je htela da leči ljude, doduše ne sa diplomom medicinskog fakulteta, nego svojim gostoprimstvom. Imao je više kafana. Prvu je otvorio 1965. u dvorcu Dunđerski (Fantast), a onda su se ređale jedna za drugom. Jedna od njih je ova koja se nalazila u Futoškoj 86.

U njegovim kafanama mudrovali su Antić, Andrić, Mihiz, političari, umetnici, pijanci, boemi. Govorio je da je svojim prijateljima prodavao "ludilo", a tražio od njih da budu pametni. Najlepše momente u životu proveo je noću. Ima ćerku Ivanu i sina Igora. (Zoran Strika)

  • -

    03.09.2015 13:19
    -
    a sa kojim to objektima treba da se spoji da bi nikla visespratnica?

    komsije imaju vile i bili bi neopisane moroncine ako ih prodaju.

    ostaje sanitarija ali ona je sa druge strane ulice
  • cure

    03.09.2015 06:22
    regulacioni plan
    drina drinara duvan.......
  • Lotre

    03.09.2015 06:08
    @Narucen tekst
    Ne mogu da verujem da postoje ograniceni likovi kao sto si ti...
    Hajde, idi okupaj se i popravi vec jednom te zube.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti