FOTO: Kamenica 2 opremljena i spremna nakon osam godina

Zdravstveni objekat Kamenica 2, opremljen novim aparatima, sledeće nedelje biće u potpunosti pušten u rad.
Objekat su danas obišli predstavnici Pokrajinske vlade i tri postojeća instituta u Kamenici i objasnili da će nova aparatura ukinuti liste čekanja za zračne terapije, ali i omogućiti da pacijenti primaju terapiju odmah po dobijanju dijagnoze. 
 
Izgradnja Kamenice 2 koštala je 952 miliona dinara, dok je na opremu ukupno utrošeno milijardu i 600 miliona dinara
 
Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, Kamenica 2 je, uz Urgentni centar, najveća zdravstvena ustanova koja je u poslednjih 30 godina izgrađena u Srbiji. "Najčešći uzroci smrtnosti u Vojvodini su bolesti srca, te maligne i plućne bolesti, a otvaranjem Kamenice 2 podižemo nivo pružanja zdravstvene zaštite na standarde u najrazvijenijim zemljama Evrope, ali i šire", naveo je Pajtić.
 
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković rekao je da je ovaj objekat građen od 2008. godine uz niz opstrukcija, ali je ipak završen kada je planirano.
 
"Samo smo odluku Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki čekali 192 dana kako bismo nabavili opremu za radioterapiju. Objekat, uz angiosalu, ima dva sofisticirana opremljena bunkera za radioterapiju i ambulante koje će omogućiti rad našim stručnjacima", naveo je Malenković. On je dodao da će za desetak dana biti raspisana javna nabavka dodatna dva nova linearna akceleratora u vrednosti od oko 400 miliona dinara.
 
 
Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Aleksandar Redžek rekao je da će srčani bolesnici dobiti najkvalitetnije lečenje, dok je direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić rekao da se od oktobra može računati na ukidanje lista čekanja za zračenje. On je dodao da će sve aparati moći da se koriste kad republička vlast dostavi neophodne papire.
 
"Čekamo još potrebne dokumentacione priloge i dozvole i računam da onog momenta kad republički organi budu izdali dozvole, krenućemo u rad. Tehničke ekipe su spremne i čekaju", naveo je Lučić.
 
Direktor Instituta za plućne bolesti Branislav Perin rekao je da se ulazi u epohu najsavremenije dijagnostike pacijenata s plućnim bolestima. 
 
"Dobijamo prostor i opremu da osavremenimo naše pristupe, kako u dijagnostici, tako i u lečenju. Dobijamo nove aparate koji će omogućiti efikasnu i kratkotrajnu terapiju, dobili smo automatizovanu opremu za patološku dijagnostiku, a najvažnije je da institut sada ima mogućnost da zaokruži terapiju za sve sa rakom pluća. Pod istim krovom imamo sve za dijagnozu - preko grudne hirurgije, hemioterapije i zračne terapije", objasnio je Perin.
 
SNS: Pajtić obmanuo javnost

Srpska napredna stranka negodovala je što je "Kamenica 2 otvorena nezavršena".

"Pajtić radi stvari koje su ispod svakog nivoa. Pustio je u rad nezavršenu bolnicu Kamenica 2. Objekat i oprema čiji je početak rada upriličen za tv kamere, a ne za bolesne ljude, "svečano je pušten u rad", iako nadležni organi nisu izvršili tehnički prijem. Kamenica 2 je otvorena bez ijedne upotrebne dozvole i saglasnosti kompetentnih i ovlašćenih organa, što znači da ne postoje garancije da su pacijenti i zdravstveno osoblje bezbedni u Kamenici 2", navodi SNS u saopštenju.
 
Kamenica 2 sastoji se iz suterena, prizemlja i četiri sprata, a hodnicima je povezan sa starim delom zgrade.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Foto: G. Nikolin
  • Fica

    22.04.2016 21:24
    Banda
    Najgore je koliko nam samo ovim vredjaju inteligenciju.I zuti i ovi bivsi radikali..Po prvi put ne mogu da se opredelim u nedelju,SVE IH VIDESMO I SVI SU MI SE SMUCILI.
  • Novosadjanka

    22.04.2016 13:56
    tabla
    Gospodine Dule, gde odoste u 2010. Pa tih tabli nema više !!! Draže Vam je možda da u NS Bulevar Oslobođenja preimenuje u Bulevar Ratka Mladića kako je predlagao Vaš A.V.
  • dule

    22.04.2016 11:31
    "Novosadjanka
    22.04.2016 • 08:43

    kako da ne

    ...
    Pojma nemate šta se sve uradilo bez ikakve pompe u Vojvodini. Mi ovde nemamo naviku da nešto uradimo pa to razglasimo na sva zvona.
    ..."



    Mi nemamo tu naviku, ali neko ima:

    http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/12877/Table-zahvalnice-za-Bojana-Pajtica-foto.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti