Kakve promene se očekuju u novom sazivu Skupštine Novog Sada

Novi saziv novosadskog parlamenta pretrpeće bitne promene nakon poslednjih izbora.

Iako SNS sa jednim odbornikom SVM ima polovinu odborničkih mesta u Skupštini grada, primetno je da je struktura opozicije znatno drugačija jer nema egzotičnih stranaka koje su se pojavile na izborima 2012. godine poput Treće Srbije, SPO (sada "utopljen" u SNS), Romske partije iza koje je stajao Tomislav Bokan pa kasnije napravio 3D, a nema više ni DSS. Ove mini stranke bitno su uticale na to kako se formira većina u Novom Sadu, pa su mogle da diktiraju i koji će im deo kolača pripasti.

Ipak, iskustva pokazuju da niko ne može da predvidi koja će politička grupacija koga podržati, koji će odbornik otkazati poslušnost i preći u drugi tabor, itd. SNS ima velik izbor sa kim može da pravi većinu, a kao potencijalni koalicioni partner pominje se pre svega SPS koji je sa njima već bio u vlasti, potom LSV i na kraju SRS, čiji predsednik otvoreno nudi saradnju na najvišem nivou. 

Socijalisti zavise od odluke na republičkom nivou i ukoliko SNS bude pravio novu vladu sa SPS, taj model će se najverovatnije preslikati na pokrajinu i lokale. To je najverovatnija opcija.

Najveća nepoznanica je Liga socijaldemokrata Vojvodine čija je neaktivnost i ćutanje u predizbornoj trci bilo izuzetno vidljivo na lokalnom nivou. Ova mogućnost, ulaska ligaša u vlast po vertikali (republika, pokrajina, lokal) može da bude i nevidljiva običnom čoveku, jer deo dogovora ni nisu političke već biznis funkcije, poput upravljanja nekim velikim predizećima i sistemima. Ali ova opcija nije tako izvesna kao prva.

Kada je u pitanju Srpska radikalna stranka, to je opcija koja je najmanje moguća, ali je takođe ne treba isključiti, pre svega ako se ta odluka donese na nivou partije. Jedino nije poznato kako bi u tom slučaju reagovao predsednik novosadskih radikala Đurađ Jakšić, jedan od najvećih kritičara aktuelne vlasti u prethodnom mandatu.

Poruke gradskih parlamentaraca

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji će najverovatnije na tom mestu ostati i naredne četiri godine, izjavio je da će doći do bitnih promena u gradskoj vlasti. - Očekujem da dođu ljudi sa novom energijom, znanjem i voljom i da se bore za Novi Sad - istakao je Vučević i dodao da će i u novosadskom SNS biti kadrovskih promena.

Kako je rekao, on će kao gradonačelnik i u naredne četiri godine nastaviti politiku jednakog razvoja grada. - Nismo u euforiji zbog izbornih rezultata, ali mi je drago da su se Novosađani opredelili za političku stabilnost svog grada jer to svakako utiče na kvalitet života svakog od nas - poručio je prvi čovek novosadskih naprednjaka.

Nosilac liste Pokreta "Dosta je bilo" Aleksandar Bujić kaže za 021 da će se u tom pokretu truditi da probude građane kako bi učestvovali u donošenju odluka.

- Mislim da ćemo najviše doprineti onim što smo uradili i u samom izbornom procesu, a to je buđenje uspavanih građana i onih koji su, iz raznih razloga, izostali iz procesa odlučivanja o sopstvenom životu. Novi Sad treba više da se otvori prema građanima koji nisu politički aktivisti i da odatle dobija ideje i inicijative šta i kako treba da radi. Što se tiče parlamenta, mislim da je Novom Sadu nedostajala aktivna opozicija, koja će izlaziti sa svojim predlozima i za koje će, ukoliko ne budu prihvaćeni, tražiti odgovor zašto to nije učinjeno -  naglasio je Bujić.

Predsednik GO SPS Slobodan Cvetković kaže za 021 da treba sačekati odluku SNS o tome šta će biti u republičkom parlamentu.

- Ako budemo participirali u novoj Vladi moguće da se takva odluka prenese i na lokal. Tek onda možemo znati ko će koji resor dobiti na upravljanje, a nakon toga i da li možemo da odgovaramo za ono što smo obećali u predizbornoj kampanji. Čekamo i da vidimo da li će se menjati stvari nakon ponovljenih izbora na pet biračkih mesta. Jednostavno, još je rano za bilo kakve razgovore jer izborni proces nije završen - rekao je Cvetković.

On dodaje da bi im ponovno učešće u gradskoj vlasti omogućilo da, pre svega, sprovedu svoje predizborne planove u najvećoj mogućoj meri.

Predsednik gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić kaže za 021.rs da će u Skupštini nastaviti da budu najglasniji kritičari vlasti.

- Biće zanimljivo kako će izgledati novi saziv. Novom Sadu su potrebne radikalne promene jer je sadašnja politika grad odvela u letargiju - ocenjuje Jakšić.

On smatra da su radikali postigli veliki uspeh u Novom Sadu jer su dobili tri puta više glasova nego na prethodnim izborima, dok je, po njegovim rečima SNS dobio manje glasova nego na parlamentarnim izborima 2014.godine.  

Predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić za 021.rs navodi da je nakon glasanja izvesno da će SNS samostalno moći da vodi Novi Sad, a od ponavljanja izbora zavisi da li će imati punih 39 odbonika. On smatra da će SNS ponovo biti sa SPS i time obezbediti lagodnu većinu za naredne četiri godine, a ukoliko se ponovi preletanje nekih odbornika naprednjaci neće morati da brinu i pored jačanja opozicije.

- Sledeći mandat koji SNS ima, koliko god izgledao lakši jer nema onolike klike raznih grupacija neophodnih za držanje većine, donosi ipak veću odgovornost jer ćemo imati priliku da vidimo da li su sve investicije o kojima se pričalo da su pokrenute i koje je grad debelo finansirao, da li je to nešto kvalitetno ili će to biti samo jedan od tigrova od papira - navodi Kravić.

Predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić kaže za 021 da nije zadovoljan rezultatima koje je ova stranka ostvarila u Novom Sadu, ali da to neće sprečiti opoziciju da bude aktivna u gradskom parlamentu. On je podsetio da su odbornici demokrata bili najaktivniji u javljanjima, a tako će biti i dalje, s tim što će opozicija sada biti još brojnija.

- Gradska vlast je u prethodnom periodu malo učinila za poboljšanje kvaliteta života u Novom Sadu. DS je bila najaktivnija partija u parlamentu, ali vlast nije imala nikakvog sluha za naše predloge i sugestije u odnosu na funkcionisanje grada i očekujem da će tako biti i u narednom periodu. Bićemo dosledni u odbrani interesa Novosađana i narednih godina, borićemo se da Novi Sad bude moderan evropski grad - naveo je Krstonošić.

Predsednik GO Zelene stranke, Slobodan Cvetković, koji će biti odbornik ove partije u skupštini kaže za 021 da su spremni za razgovore sa svima koji dele njihove vrednosti, a sve u cilju da ostvare svoje ciljeve.

- Pozicija nam je lakša u tom smilu što ne pretendujemo ni za kakvo mesto u upravi javnih preduzeća - kaže Cvetković i dodaje da će se planovi Zelene stranke u gradskom parlamentu ticati oblasti ekologije, ljudskih prava i poboljšanja standarda života građana Novog Sada, a u vidu poboljšanja komunalnih uslova, gradskog saobraća, urbanističkog uređenja i gradske birokratije.

Podsetimo, novi raspored mandata u Skupštini Novog Sada koja ima 78 odborničkih mesta je sledeći: SNS 38, Dosta je bilo 9, SPS 8, SRS 8, LSV 6, DS 6, Zelena stranka 1, NOPO 1, SVM 1. Pošto se izbori ponavljaju 8. maja na pet biračkih mesta, moguće je da dođe do manjih promena u raspodeli mandata, da SNS dobije još jedan mandat i da ga onda izgubi LSV.

Autor: 021.rs

  • mile

    29.04.2016 14:16
    nopo??!
    prevara,naravno!!tata radin , naravno da ce glasati za svog sina, sekretara skupstine marka radina/sns/ !! ko da mu zmeri?! a vl vlasi" , opet ste slagali narod !! a tek ,slovaci"-zeleni :brana jeftic?!
  • Boskic

    29.04.2016 13:03
    Prevara nopo
    Nopo poceo tajne pregovere sa sns,radin i radin
  • gari

    28.04.2016 13:22
    sad ce da se mnogi iznenade sa DJB ajd kliknite plus i minus vi koji ste znali da je radulivic iz bihaca, dal bi glasali za njega da ste znali, koji sok za samozvane starosedeoce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti