Klinički centar Vojvodine dobio aparat za testiranje sluha kod beba

Klinika za Ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine danas je dobila skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba.

Ovaj aparat je donacija "Blic fondacije" i "Telekoma Srbije", a u okviru humanitarne akcije "Srce za decu" čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Od danas, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Novom Sadu biće proveren sluh.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistika pokazuje da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta  kasnije.

Dr Dragan Stajić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo ove ustanove zahvalio se na donaciji.

"Doniranjem ovako vrednog i važnog poklona, pridružujemo se ostalim porodilištima u Srbiji koja su počela da sprovode skrinig sluha odmah po rođenju", istakao je dr Stajić.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova - upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode povećava se kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha.

Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Autor: 021

  • vredi razmisliti

    28.04.2016 15:47
    fala bogu da se pocne raditi na vreme sa bebama, svaka cast komazecu, dankucu i ostalima sto su ovo gurali nezamisliva razlika u kvalitetu zivota dece koja krenu na vreme sa dijagnozom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti