Domu zdravlja potreban još jedan mamograf

Zbog velikog broja pregleda u zimskim mesecima bili su učestali kvarovi na mamagrafu Doma zdravlja, pa je ustanovljeno da je ovoj zdravstvenoj ustanovi potreban još jedan takav aparat.

U Domu zdravlja "Novi Sad" prošle godine pregledano je 8.923 žena, gde je kancer dojke otkriven kod njih 16, dok je u prva tri meseca ove godine urađeno preko 2.000 takvih skrininga, što je i do pet puta više u odnosu na ostale domove zdravlja u zemlji.

- Potreban nam je još jedan mamograf da bismo mogli da obavimo potreban broj pregleda. Za 2016. godinu Kancelarija za skrining je predvidela čak negde oko 15.000 do 16.000 pregleda Novosađanki. Takođe, veliki problem je i to što imamo samo osam radiologa, koji pružaju veliku paletu dijagnostičkih usluga za ceo Novi Sad. Teško je sa tako malo ljudi sprovesti jedan tako ozbiljan program - kaže specijalista ginekologije dr Ljerka Popov.

U organizaciji Ministarstva zdravlja i Kancelarije za skrining, organizovan skrining kancera dojke u okviru Nacionalnog programa za žene od 50 do 69 godina sprovodi se od 2013. godine, što podrazumeva pozivanje zdravih žena na mamografski pregled. Ukoliko je nalaz uredan, sledeći pregled sledi nakon dve godine.

Autor: Dnevnik

  • подвучено жутим

    29.04.2016 12:58
    Тако је! Мамографија изазива рак! Вакцине изазивају аутизам! Свакодневно нас бомбардују свакаквим отровима и зрачењима! Зато сам ја на главу ставио заштитну капу од алуминијумске фолије, људи ми се смеју, али мени од како сам почео да је носим зуби више не испадају! Па ви видите!
  • Nebojša

    29.04.2016 11:11
    mamografija = kancer
    Tako je, mamografija je radioaktivno zračenje (za one koji ne znaju), nijedna doza zračenja nije bezbedna po ljude. U svetu postoji dosta ispitivanja koja pokazuju da je baš mamografija uzročnik nastanka raka dojke, pa vi navalite.
  • dzo

    29.04.2016 10:21
    Negde od 2012 u svetu je počelo da se objavljuje koliko toksična mamograf radijacija više šteti i izaziva kancer nego što ga preventivno sprečava. No, pošto smo mi odavno više zainteresovani za nebeske atare nego za svet... Samo kažem, proverite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti