Samo dve prijave iz novosadskih škola na SOS telefon

Na SOS telefon za prijavu vršnjačkog nasilja do sada su stigle samo dve prijave iz novosadskih škola.
Na taj telefon, roditelji i učenici mogu da prijave vršnjačko nasilje, stižu prijave i svaka se detaljno proverava i utvrđuje da li je zaista bilo zlostavljanja i koje vrste.
 
Na broj 065/505-2136, do sada su, kako Novosti saznaju u Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja u novosadskim osnovnim i srednjim školama, stigle samo dve prijave iz Novog Sada. Brojniji su oni koji traže savet ili žele da se informišu da li se određeno ponašanje smatra vršnjačkim nasiljem.
 
Interesantan je podatak da je mnogo više, odnosno desetak poziva, stiglo iz drugih gradova u Srbiji, gde očigledno, ne postoji ovakva mogućnost da se ukaže na vršnjačko nasilje.

- Za dva prijavljena slučaja nasilja u novosadskim školama, istragom i proverama je utvrđeno da zaista nema elemenata nasilja,  što znači da je sve rešeno vrlo brzo - predočavaju u Koordinacionom telu. 

Odluka o uvođenju SOS telefona doneta je 24. marta, a taj potez Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u novosadskim osnovnim i srednjim školama usledio je posle otrkivanja višemesečnog vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi "Branko Radičević", kada su petorica osmaka maltretirala dvojicu dve godine mlađih učenika te škole.  

Uznemirujući slučaj zlostavljanja deteta od strane starijih osnovaca, možete da pročitate OVDE.   

 

Školama se nalaže i da jednom mesečno šalju izveštaje o stanju bezbednosti Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja. Nalaže im se i uvođenje povećanog broja dežurnih nastavnika, tako da se pokriju svi delovi škola i školskih dvorišta, posebno tačke rizika gde nema kamera, sa naglaskom na toalete. Takođe, potrebno je pojačati preventivni rad sa učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

O sve većem porastu maloletnih kriminalaca, čitajte u našoj priči OVDE.

  • ex chapman

    09.05.2016 09:17
    021
    a malo niže naslov: Raste broj maloletnih kriminalaca! pa naravno da raste kad ih od malena učite da je ok biti zlikovac. deca se ne rađaju sa usađenim "moralnim kompasom". to se razvija kroz vaspitanje. tamo gde vaspitanje zakaže, dužna je da se uključi država i da uzrok saseče u korenu, pre nego što se otme kontroli. država to ne radi i zato i samo zato imamo generacije odgojene u uverenju da je "mafija" kompliment! pustite vi sve te priče o pogubnom uticaju TV, o "ratovima" i koještrijama. ako klinac dobije "packe" kad zasluži naučiće šta sme a šta ne sme. naravno da pomaže ako na TV ne gleda svaki dan "parove" i druge gadosti, ali to je sporedno.
  • majka srednjoskolke

    08.05.2016 22:26
    psihicko zlostavljanje
    Moja cerka vec cetiri godine trpi psihicko zlostavljanje od strane nekoliko "drugova" u srednjoj skoli "Pavle Savic". I nije jedina, sto je najgore. Na roditeljskim sastancima nekoliko roditelja se zalilo na jednu te istu grupicu dece koju "predvodi" jedna bahata, nevaspitana I bezobrazna devojcica, ali nista se nije resilo. Razredna je rekla da ce popricati sa njima, I ostalo je na tome. Spas vidim samo u tome sto ce mi cerka zavrsiti tu skolu za par nedelja I pobeci iz tog pakla. Sustina je da se takvi problemi skoro nikako ne mogu resiti, osim ako ne uzvratite takodje nasiljem.
  • kosta

    08.05.2016 00:12
    Novinari pitajte koji je epilog događaja u Oš " Branko Radičević", da li je neko sankcionisan ili je " zamoljen da ode u drugu školu, jer je dobar đak, osmi razred, a ima i poznate roditelje" !!!!???? Fuj !!!!! Toliko gospodo draga, negujte i tetošite bahate, nasilne ludake.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.