Galenska laboratorija u Veterniku narednih dana počinje sa radom

Galenska laboratorija u Veterniku dobila je odobrenje za rad od Ministarstva zdravlja, te se očekuje da otpočne sa proizvodnjom galenskih lekova u narednih nekoliko dana, saznaje 021.rs.
U ovoj laboratoriji će se proizvoditi lekovi, tečni i polučvrsti, a to se pre svega misli na alkohol, hidrogen, bornu kiselinu i rivanol, sirupe. Od polučvrstih lekova u planu su različite lekovite masti, kreme, vagitorije i supozitorije, a s vremenom i kozmetički preparati. Ovi lekovi se izrađuju u malim serijama i služe u terapiji pacijentima kada ne postoji ili nije dostupan fabrički lek.
 
Iz budžeta grada je za adaptaciju prostora Galenske laboratorije izdvojeno oko 20 miliona dinara, dok je za nabavku laboratorijskog nameštaja i medicinske opreme izdvojeno 18 miliona.
 
Iako su nakon završetka radova, u decembru 2015. godine, gradski čelnici najavili da će Galenska laboratorija uskoro početi sa radom, ona je na upotrebnu dozvolu čekala do aprila ove godine. Mesec dana kasnije, tačnije 27. maja ove godine, u ovu ustanovu je stigla i dozvola za rad, te poručuju da će početi sa radom čim se okonča organizacija zaposlenih kadrova.
 
Što se tiče prihoda u Apoteci Novi Sad kažu da će on postojati, ali da se može smatrati zanemarljivim.
 
"Galenska laboratorija će Apoteci svakako obezbediti dodatni izvor prihoda, ali taj prihod predstavlja nesrazmerno mali deo neophodnih prihoda i može se smatrati zanemarljivim u odnosu na potrebne prihode za nesmetano funkcionisanje farmaceutske delatnosti. Međutim, ne treba se zanemariti činjenica da svrha Galenske laboratorije nije sticanje prihoda", rečeno za 021.rs iz ove ustanove.
 
Podsećamo da je Galenska laboratorija koja se nalazila u Vršačkoj ulici, zatvorena 2012. godine odlukom zdravstvene inspekciji, jer nije ispunjavala uslove u pogledu prostora. Od tada se planira izgradnja novog objekta u Veterniku, a projekat je u jednom trenutku bio i zaustavljen zbog nedostatka novca za nastavak radova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti