Grad plaća 100.000 uzbunjivačici koja je ukazala da inspekcija prašta parking kazne

Gradska uprava za inspekcijske poslove izvršila je štetnu radnju prema uzbunjivačici Mariji Beretki, rasporedivši je na drugo radno mesto bez stvarnog i objektivnog razloga, utvrdio je Viši sud u Novom Sadu.
Sud je zabranio toj upravi da ponovi ovaj potez i naložio joj da Beretki isplati 100.000 dinara na ime nematerijalne štete i da ovu presudu o svom trošku objavi u jednim dnevnim novinama.
 
Ovu prvu presudu po tužbi zbog uzbunjivanja na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača donela je sudija Jadranka Mali, a Grad Novi Sad na nju ima pravo žalbe. Sudija Mali utvrdila je da je Marija Beretka, koja je zaposlena u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove prijavila prošle godine svom poslodavcu, a zatim i nadležnim organima, uključujući i policiju, da se privilegovanim građanima "opraštaju" kazne za nepropisno parkiranje na zelenim površinama i da se time Novom Sadu nanosi višemilionska šteta. Nedugo pošto je izvršila uzbunjivanje, Marija Beretka je dobila rešenje o premeštaju na drugo radno mesto u sasvim drugoj upravi.
 
Beretka je odmah povela radni spor pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, a od Višeg suda zatražila da je privremenom merom vrati na staro radno mesto na osnovu Zakona o zaštiti uzbunjivača. Sudija Jadranka Mali, koja je takođe vodila i postupak po predlogu za određivanje privremene mere, odbila je taj predlog, utvrdivši u rešenju da policija nije ovlašćeni organ kome se može izvršiti spoljašnje uzbunjivanje. Taj stav sudije Mali podržao je i Apelacioni sud, kome se Beretka žalila. S druge strane, sudija Osnovnog suda Vesna Dušić je u radnom sporu odmah odredila privremenu meru i naložila poslodavcu da uzbunjivača vrati na staro radno mesto.
 
Tokom postupka po tužbi zbog uzbunjivanja, Marija Beretka je pred sudom kazala da se "svega nagledala – da je uboga sirotinja, invalidi i Romi plaćala kazne, dok elita u džipovima, političari, privrednici i drugi... nisu plaćali ni dinara". Sud je saslušao i načelnike inspekcije i utvrdio da neki od njih pred sudom nisu govorili istinu. Stoga je usvojen zahtev uzbunjivača Marije Beretke i – nepunih godinu dana od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača – doneta prva presuda po tužbi zbog uzbunjivanja, piše portal Pištaljka.
 
Po tužbi zbog uzbunjivanja može se tražiti da se utvrdi da je prema uzbunjivaču preduzeta štetna radnja, da se zabrani vršenje i ponavljanje štetne radnje, da se uklone posledice štetne radnje, da se uzbunjivaču nadoknadi materijalna i nematerijalna šteta i da se presuda o trošku tuženog objavi u sredstvima javnog informisanja.
  • NS

    04.06.2016 12:36
    Zivim u Safarikovoj ulici imam godisnju markicu za parking mesto, a sta vredi kada tu 24h mzete naci parkirana vozila radnika GSPa ostavili svoje sluzbene na vidno mesto u zamenu za parikin markicu. Zateknem jednog dana radnika Parking servisa i uptam ga. Kako mogu vozila radnika GSPa sa sluzbenom GSPa parkirana 24h? On mi je odgovorio da imaju dogovor da se radnici Patkkng servsa voze besplatno a da oni sa svoim sluzbenim mogu parkirati svoje vozilo bilo gde u gradu.
  • nss

    04.06.2016 09:25
    nss
    da li to znaci da ce ovi iz dzipova na dalje placati kazne....hahaha....
  • Neven

    04.06.2016 07:55
    U Vase Pelagica stalno pauk odnosio sve automobile samo jednog crnog SUVa nije. E to mi je prekipilo posto stalno gledam dodje pauk, zaobidje ovog parkiranog svaki dan i pokupi Yugo. I to sam snimio vise puta i napisao pismo Parking servisu da cu sve skupa dati u medije i dao sam. Vidi vidi crni SUV parkira sada na Jevrejskoj ali ne placa parking sto smo proverili vise puta. I kome da se zalis? Ma jedva cekam da odem odavde ovo je banana drzava sa primtiivicima sa brda dosli u grad sa sela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti