FOTO: Profesori sa PMF-a osvojili Mon Blan

Profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Danijela Tešendić sa Departmana za matematiku i informatiku i Mlađen Jovanović sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, protekle sedmice popeli su se na najviši vrh Alpa - Mon Blan (4810 m).

Iako se oboje godinama rekreativno bave planinarenjem i alpinizmom, tek su ove godine imali sreću da osvoje najviši vrh Evrope, koji je prošle godine ipak bio prevelik korak za njih, prvenstveno zbog loših vremenskih uslova.

"Želeo sam da osvojim ovaj vrh i prošle godine, ali je vreme bilo jako sunčano pa su bili veliki odroni. Ni ovog puta nas vremenski uslovi nisu poslužili, jer je padao sneg i bila je gusta magla, ali smo ipak uspeli u svom cilju", priča Mlađen Jovanović, koji se planinarenjem bavi tri godine.

"Pre tri godine počeo sam da planinarim po Fruškoj gori, ali su mi se vremenom apetiti povećali pa su se povećavali i usponi. Bio sam već i na ekspediciji u Iranu gde smo osvojili vrh visok preko 5.000 metara, kao i Triglav i vrh Dolomita. Pored toga, pošto se bavim geologijom, volim da gledam i proučavam stene, a da bi do njih došao trebaju mi visoke planine bez vegetacije. Interesuju me i ledena doba i zato takođe volim visoke planine, kao i lednike i vulkane, pa tako spajam hobi i profesiju", otkriva on.

Koliko je teško popeti se na jedan ovakav vrh za 021 govori i njegova koleginica, takođe profesorka na PMF-u, Danijela Tešendić, koja je objasnila da je, iako se već deset godina bavi planinarenjem, ipak ženama teže u ovom sportu, jer su fizički slabije od muškaraca i treba im duža fizička, ali i tehnička priprema.

"Ista ekipa pokušala je i prošle godine da se popne na Mon Blan, ali uspeli smo tek ove godine. Vodič nam je bio Zoran Pavlović iz Planinarskog udruženja Predejane i od 120 planinara koliko ih je bilo u planinarskom domu De Gouter, samo naša grupa od 16 ljudi uspela je da izdrži do kraja", rekla je ona i dodala da je osvajanje ovako visokih planina fizički zahtevno jer već na visini od preko 3.000 metara kiseonik počinje da nedostaje, pa može doći do visinske bolesti, sa glavoboljom, mučninom i nesvesticom. 

Kako ljudsko telo pamti visine na kojima je već bilo, te je svaki sledeći uspon lakši, da bi se što bolje aklimatizovali, profesori PMF-a su se u sklopu visinskih priprema prethodno popeli na još dva vrha na Alpima - Kastor (4228 m) i Poluks (4092 m).

  • Terješkova

    09.07.2016 21:25
    Volim ovakve vesti!! Čestitam iz sve snage!!
  • Planinar iz hobija

    09.07.2016 12:54
    Prvi covek koji se popeo na ovaj vrh bio je Zak Balmat 8-og avgusta 1786.
  • Milica

    09.07.2016 10:26
    :)
    svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti