Novosadska kulturna udruženja traže ukidanje plaćanja zakupa prostorija

Novosadske organizacije i strukovna udruženja iz oblasti kulture apeluju da je situacija u kojoj se nalaze vanredna i alarmantna.
Zakup radnog i javnog prostora, generalna korupcija i malverzacije prilikom dodele novca, ali i nepostojanje stalnog fonda namenjenog nezavisnoj kulturi doveli su udruženja pred svršen čin. Nijedno od najglasnijih strukovnih udruženja u ovoj oblasti nije dobilo ni dinar na gradskom konkursu, što ona tumače kao svojevrsnu poruku.
 
Takođe, Foto-kino i video savez Vojvodine u maju je izbačen iz svojih prostorija, a u nimalo boljoj situaciji je i Društvo književnika Vojvodine. Sve ovo dešava se zbog ogromnih dugova za zakup prostorija i nemogućnosti da se podmire osnovne potrebe udruženja.
 
"Predali smo zahtev za prvi javni i urgentni sastanak sa članom Gradskog veća za kulturu i čelnicima Gradske uprave za kulturu i očekujemo odgovor sa predlogom za sastanak. Ovo je prvi u nizu sastanaka koje nameravamo da organizujemo i održimo, jer smo detektovali veliku količinu složenih problema na kojima je potreban kontinuiran rad kako bi se obezbedilo dugoročno rešenje", navodi se u reakciji udruženja u oblasti kulture.
 
Kako navode, gorući problem je zakup prostorija, a nižu se: rezultati gradskog konkursa za kulturu, nepostojanje fonda, finansiranje po istoj liniji udruženja koje je osnovao grad i nevladine organizacije, nerazlikovanje kulture od umetničke produkcije i turizma, te nulta podrška vlasti udruženjima građana.
 
"Naša namera je da započnemo seriju javnih razgovora i o drugim izlistanim problemima koji bi pokrenuli i postupno rešili pitanja razvoja i ugroženosti nezavisne kulture Novog Sada, zajedničkim naporima, a u svetlu kandidature grada za Evropsku prestonicu kulture 2021", poručuju udruženja.
 
U suštini, za početak, udruženja traže da se reši problem prostora Foto-kino i video saveza, kao i Saveza likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). Potom traže da budu oslobođeni plaćanja zakupa javnog i radnog prostora u ponudi "Poslovnog prostora", kao i umanjenje bodova za uzimanje u zakup sa 46 na 23 boda po kvadratu mesečno - i to onih prostora na teritoriji grada za koje se udruženja u oblasti kulture opredele kao njima adekvatna i neophodna.
 
Kako navode ova udruženja, kriterijumi koji moraju biti ispunjeni su da je udruženje papirološki potpuno čisto kao nevladina, dobrovoljna i organizacija u oblasti kulture, a da je realizovalo aktivnosti u poslednje dve godine.
 
Udruženja dalje traže uspostavljanje i osnivanje prostora za novoosnovana udruženja, koja ne bi morala da plaćaju komunalije na početku rada, kao i jasnu uključenost Gradske uprave za kulturu u finansiranje infrastrukturnih troškova udruženja koja rade u privatnim prostorijama.
 
Grupa udruženja poziva sve NVO u drugim sektorima da se pridruže borbi za prava na rad i delanje u fer uslovima.
 
Grupu udruženja u oblasti kulture čine: Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Foto-kino i video savez Vojvodine, Udruženje umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, Omladinski centar CK13, Šok zadruga, Udruženje za video-umetnost Videomedeja, Društvo arhitekata Novog Sada, Institut za fleksibilne kulture i tehnologije, Centar za nove medije Kuda.org, Grupa za konceptualnu politiku, Savez dramskih umetnika Vojvodine, Galerija SND Kisač, Udruženje filmskih i televizijskih radnika Vojvodine, Udruženje kompozitora Vojvodine, Agencija za filmsku i video-produkciju DRUID, Vizuelna artistička laboratorija, Asocijacija "Kulturanova", Nezavisna umetnička asocijacija "Izba", Udruženje Kulturno-umetnički lavirint, Udruženje Pionirska i Exit fondacija.
  • hertog

    13.07.2016 08:46
    jasno
    Unistena je domaca privreda, pa sada treba unistiti i kulturu ovog naroda, a sa njom i ovo malo morala i ljudskosti. Kada ostanemo bez kulture onda cemo zvati umetnike iz inostranstva koje cemo obilato subvencionisati kako bi nas oni naucili sta je to kultura.
    Pardon, pa vec im i dajemo milione preko najboljeg vaseljenskog festivala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti