Ponovo odložen stečaj u "Stanu"

Privredni sud u Novom Sadu odložio je i na sedmom ročištu uvođenje stečaja u JKP "Stan".

Kao i na prethodnih nekoliko ročišta, prihvaćeno je obrazloženje predstavnika "Stana" da posebno formirana radna grupa pravi program konsolidacije firme, kao i da je u toku pregovaranje o sklapanju javno-privatnog partnerstva sa litvanskom kompanijom "Civinity" iz Kaunasa.

Novo ročište je zakazano za 26. septembar, a sindikalci u "Stanu" očekuju da se do tada reše problemi u preduzeću. U međuvremenu, u Stanu očekuju da na sednici u petak Skupština grada usvoji izmenjenu odluku o poslovanju kako bi se rešio problem sa isplatama plata.

"Od 1. aprila ove godine, po izmenama poslovanja, firma bi trebalo da broji 137 radnika od sada oko 250 zaposlenih. Zbog toga što izmene poslovanja nisu još usvojene, kuburi se s isplatom zarada. Isplaćene su samo akontacije za april, maj i jun i polovina regresa", kaže predsednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Bugarski za "Dnevnik".

Podsetimo da je početkom godine, nakon što je uveliko krenuo postupak uvođenja stečaja u "Stanu", na osnovu inicijative dvadesetak radnika, javnosti saopšteno da je "Civinity" zainteresovan za javno-privatno partnerstvo. Iz "Stana" su naveli da partnerstvo Litvanci žele da zaključe na 25 godina i da su spremni da sve dugove preduzeća, koji premašuju 500 miliona dinara, vrate u prvih deset godina.

Pre nego što se sklopi sporazum, Grad će morati da raspiše javni poziv za javno-privatno partnerstvo, tako da postoji mogućnost da se osim firme "Civinity" javi još neka zainteresovana firma sa boljom ponudom. Za sada nema jasnih najava kada će uslediti javni poziv, a procene iz "Stana" su ranije bile da će to biti tokom ovog meseca.

Inače, tokom proteklih meseci informacija od "Civinity" skoro da nije ni bilo, a mediji su pisali da se radi o firmi koja je na prostoru EX-YU poznata po lošim poslovnim potezima.

  • Drina

    14.07.2016 12:48
    Otog nema nista jer kadrovi DDD i SPO vec pobegli u Kanalizaciju i vodovod pacov begaju prvi kad brod tone!
  • Zivan

    14.07.2016 08:31
    Vlast ne zeli da Stan upkos silnim gubicima ode u steccaj. Sustina je da odrzavanje i popravke zgrada ne bi trebalo da bude u tretmanu javne delatnosti, vec na trzzistu. Ali, to onda znacci manje mesta za zaposljavanje putem stranaka na vlasti... Stan je u jednom periodu zaposljavao i preko 400 ljudi, bolje kazano, stranacckih aktivista, a grad je iz budjeta godinama nadoknadjivao finansijski manjak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti