Opasni psi koji su napali ljude na Kamenjaru i u Petrovaradinu čekaju odluku tužioca

Dva pitbula koja su usmrtila čoveka u Petrovaradinu i šarplaninac koji je napao sedmogodišnju devojčicu i njenog oca na Kamenjaru, trenutno se nalaze u prihvatilištu "Zoohigijene", a njihova sudbina zavisi od odluke javnog tužioca.
Nezgoda u kojoj su povređeni devojčica i njen otac dogodila se sredinom juna, dok su se šetali Kamenjarom. Tada ih je napao šarplaninac, a devojčica je zadobila teže povrede desne potkolenice i stopala, zbog čega je morala na hitnu operaciju. Pas je odveden u azil, gde će ostati dok se ne utvrdi ko snosi odgovornost za ovaj napad.
 
Direktor "Zoohijene" Aleksandar Bursać kaže za 021.rs da ovo preduzeće pokušava da resocijalizuje psa, ali da konačna odluka o puštanju iz prihvatilišta zavisi od epiloga sudskog procesa i procene Republičke veterinarske komisije.
 
"Pas je sada mikročipovan. On će biti kastriran, a nakon toga ćemo videti šta će biti sa njim do okončanja sudskog postupka. Ne verujem da će postupak resocijalizacije uspeti kod ovog psa i da će neko hteti da ga udomi, ali, ponavljam, sve zavisi od javnog tužioca, odnosno veterinarske inspekcije", objašnjava Bursać.
 
On dodaje da ovaj slučaj, u kom pas nije mikročipovan, pokazuje suštinu problema sa kojim se suočava ovo preduzeće.   
 
"Ovde se radi o poluvlasničkom psu, to podrazumeva da je neko držao psa na svom placu, ali ga nikada nije mikročipovao na svoje ime. Nekome je bilo jeftinije da drži psa vezanog na lancu, nego da plaća čuvara. Pri tome, držao ga je u neograđenom prostoru i sada, kada se pojavio problem, ceo teret odštetnog zahteva pada na 'Zoohigijenu', odnosno Grad Novi Sad. Dakle imamo čoveka koji drži psa u neograđenom prostoru, pas nije mikročipovan, nije vakcinisan protiv besnila, napravljen je čitav niz prekršaja Zakona o dobrobiti životinja, i na kraju smo mi odgovorni. Ne želim da poredim živo biće sa predmetom, ali slična je situacija kada neko ima neregistrovano oružje i napravi neki incident, onda ta osoba odgovara i za incident i za to što ima oružje koje nije uknjiženo", kaže direktor "Zoohigijene".
 
Kada su u pitanju dva pitbula, koja su u 11. jula u Petrovaradinu usmrtila 84-godišnjeg čoveka, "Zoohigijena" je dobila naređenje od javnog tužioca da psi ostanu u azilu dok se sudski postupak ne okonča. 
 
"Postupamo po pravilniku iz 2010. godine, prema kojem se takvi opasni psi nakon deset dana posmatranja kastriraju, odnosno sterilišu, a zatim se pokušava njihova resocijalizacija. Ukoliko ne prođu proces ponovne socijalizacije, oni se eutanaziraju, a ako ga prođu onda se oni mogu bezbedno udomiti. Iskreno, na mogućnost udomljavanja stavljam veliki znak pitanja, jer nikad nećemo biti u mogućnosti da bilo kome garantujemo da se nešto slično neće dogoditi", poručuje Bursać za 021.rs.
 
Naš sagovornik je dodao da je najbolji način za izbegavanje sličnih nesreća da se psi na vreme kastriraju i sterilišu, a ne da se ubijaju. 
  • Bot

    26.07.2016 18:29
    dok cekamo
    Dok cekate da se ovako nesto desi ponovo procitajte

    https://m.facebook.com/notes/ruza-injac/dva-psa-koja-nikada-nikoga-nisu-ujela-ubila-%C4%8Doveka/1747004398912373/?refid=52

    Jedini nacin da se napadi pasa prekinu je da se stane na put primitivizmu vlasnika pasa i da pocnu da postuju bar neka pravila.

  • dule

    26.07.2016 15:21
    @Ciribuciriba

    Pogrešno ti je poređenje. Ti si napisao/la:

    Ako ti dete ukrade cokoladu u radnji...


    A trebalo je da stoji:

    Ako ti dete nekog iz čista mira prekolje na ulici...
  • Novosadjanin

    26.07.2016 14:35
    Treba zakonom zabraniti drzanje opasnih pasa, kao sto je u Britaniji slucaj (pitbul terijeri, doge i ostali slicni psi). Ovde vlasnike treba kazniti adekvatnom zatvorskom kaznom (direktno su krivi za smrt neduznog coveka, tako da - niko im nije kriv, neka trunu u zatvoru 20 ili vise godina komotno), a ove, ocigledno, divlje pse uspavati.
    A ovi krvolocni ljudi sto vecito traze smrtne kazne, njih treba na psihijatrijsko posmatranje jer su i oni opasni za drustvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti