Samo dve novosadske škole interesuje koliko su udaljene od kladionica

Nakon pet meseci akcije samo dve novosadske škole su se javile za dobijanje sredstava za proveru udaljenosti kladionica i kockarnica od školskih objekata.
Sredstva su zatražile Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" i Osnovna škola "Ivan Gundulić".
 
Direktorka OŠ "Ivan Gudnulić" Lidija Radulović kaže za 021.rs da su utvrdili da se jedna kladionica nalazi na udaljenosti manjoj od 200 metara, te da sada čekaju reakciju nadležnih.
 
"Geometar je ustanovio da postoje tri puta preko kojih naši đaci mogu da dođu do kladionice i sva tri su dužine manje od 200 metara. Taj objekat se nalazi blizu škole već dugo godina, na frekventnom je mestu i prosto je nemoguće je izbeći. Mi ne znamo da li su učenici išli u kladionicu, jer nemamo uvid u njihovo slobodno vreme po završetku časova, ali u svakom slučaju objekat ne bi trebalo da bude tu, jer nije po zakonu. Poslali smo izveštaj Koordinacionom telu i čekamo reakciju nadležnih. Mislim da će konkretna radnja biti preduzeta pred početak školske godine, ali to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim", objašnjava Radulović.
 
Istraživanje psihološkinje Jasmine Leković, koje je sprovedeno među 790 novosadskih osnovaca i srednjoškolaca, pokazalo je da skoro polovina odlazi u kladionice i kockarnice, dok je čak četvrtina ispitanika imala patološki problem sa kockanjem. Uglavnom igraju tikete, ali nakon toga prelaze na aparate i rulete. Najmlađi registrovani zavisnik od kocke imao je 12 godina, a on je patološki igrao rulet u društvu oca. 
 
Radulovićeva ističe da je ovo dobra akcija, ali dovodi u pitanje njene rezultate.
 
"Zaista se nadamo da će nadležne institucije nešto učiniti povodom ovoga. Međutim, sa druge strane, razlika između 200 i 250 metara udaljenosti od škola je veoma mala. Onaj ko se namerači da zarađuje na deci i da ih uvlači u svest zavisnosti, taj će verovatno pronaći način. Mi se trudimo da tokom škole skrenemo deci pažnju ne samo na opasnosti koje nosi kockanje, nego alkohol, duvan ili droga. Uvek moramo da ulažemo više u edukaciju dece", zaključuje naša sagovornica. 
 
Jasmina Leković je nedavno za 021.rs izjavila da maloletnici najčešće počinju da se kockaju između 10. i 14. godine, a da najveći uticaj na to imaju društvo i roditelji.
 
Više o zavisnosti dece od kockanja, ali i o zakonima koji se ne primenjuju u kladionicima, možete pročitati OVDE.
  • Pićuka

    14.08.2016 09:53
    Ako postoji zakon da je maloletnicima zabranjen ulaz u kockarnicu, ako postoje drakonske kazne za ovakav prekršaj, ako su inspekcijske kontrole redovne kockarnica može biti otvorena i u školi. Zašto deca idu u kockarnice neka se zapitaju roditelji.
  • gari

    13.08.2016 12:26
    pa znaci zato se u meridijan na futoskoj ulazi iz dvorista, falio im par metara do 200
  • Novosadjan

    12.08.2016 20:43
    Lično mi se gade svi koji ulaze. U kladionice. Ali sam ubedjen da to nema nikakve. Veze dali je škola. Dalje. Ili bliže i to sve ide iz kuće ako je neko normalno vaspitan on je takav ako je retard. On se nikad neće opametiti. I kasnice. U školu da bi uplatio posto mu je to važnije. O vlasnicima. Kladionica je bespredmetno. Pisati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti