U Novom Sadu i drugim gradovima pokojnici još uvek plaćaju porez

Gradska poreska uprava u Novom Sadu nema saznanja koliko građana plaća porez na ime pokojnika.

Novi Sad se po tome ne razlikuje od drugih opština u Srbiji. Naime, ne postoji tačan podatak koliko ljudi u Srbiji živi u stanovima i kućama koje se vode na preminule članove porodica. U trag im najuspešnije ulaze u Beogradu i kažnjavaju iz većim porezom. S druge strane, ulazak u ostavinsku raspravu znači trošak i do 70.000 dinara.

U praksi funkcioniše veza između matičnih službi i Fonda PIO. Matične službe izdaju umrlice i automatski ih dostavljaju Fondu PIO, ali ne i ostalim institucijama. Lokalne poreske uprave bi morale same da ih traže, a u praksi se uglavnom uzdaju da će ih naslednici sami prijaviti.

Ni naslednici nisu mirni. Ukoliko poreznici utvrde da se nisu prijavili kao vlasnici, preti im i duplo veći porez. Logika poreskih zakona je da ko ne živi na adresi svog stana ili kuće, plaća više. Odnosno, kada vlasnik živi u svojoj nekretnini, ima pravo na poresku olakšicu. U slučaju da nije na istoj adresi, pretpostavka je da mu je ta nekretnina luksuz. A na prijavljivanju nasledstva se insistira, između, ostalog, baš upravo da bi izašlo na videlo koliko neko zaista poseduje kvadrata. U praksi stradaju oni koji su nasledili domove u kojima žive, a ne mogu da skupe dovoljno para za troškove notara.

Lokalna poreska administracija u Vranju, prema rečima načelnika gradske uprave Dušana Aritonovića, nema evidenciju o tome koliko "pokojnika u gradu plaća porez, jer naslednici na sebe nisu preneli tu obavezu".

"Služba lokalne poreske administracije ne vodi evidenciju, niti je to moguće. Procedura je takva da poreski obveznik ima obavezu da prijavi svaku vrstu promene, pa i onu koja se odnosi na smrt lica čiju imovinu, pa samim tim i poresku obavezu, nasleđuje", kaže Aritonović. On napominje da se nakon smrti lica vodi ostavinski postupak u kom se donosi ostavinsko rešenje. "Kada naslednik u lokalnu poresku administraciju priloži ostavinsko rešenje u kome je on označen kao naslednik, poreska obaveza se prebacuje na njegovo ime. Ostavinski postupak često se da potraje duže vreme i od toga često zavisi koliko dugo obveznici izmiruju porez na ime pokojnika", objašnjava Aritonović.

Pojedini gradovi i opštine se, međutim, spremaju da pojačaju kontrole i uđu u trag novim vlasnicima.

Načelnica lokalne poreske administracije u Nišu Nina Ilić kaže da nemaju precizne informacije koliko pokojnika imaju među svojim obveznicima, ali da će uskoro saznati.

"Planiramo da proverimo našu evidenciju i da konačno nateramo poreske obveznike da poštuju zakon. Naime, oni su u obavezi da, nakon dobijanja rešenja o nasleđivanju prijave promene. Inače su u prekršaju", navodi Ilićeva.

Prethodna zakonska rešenja su predviđala rok od 10 dana, a nova daju rok od mesec dana. Načelnica Nina Ilić ne ume da objasni zašto građani izbegavaju ovu obavezu. "Verujem da je u pitanju nemarnost, a moguće da postoje i druge radnje, ali im to ne ide u prilog jer se više neće tolerisati", kaže ona.

Naslednici, odnosno trenutni vlasnici imovine i u Novom Sadu bi bez odlaganja trebalo da podnesu poresku prijavu, dodaju u poreskoj upravi Novog Sada. Nakon toga će Gradska poreska uprava imati osnov da sprovede nastalu promenu.

Kako u Novom Sadu objašnjavaju, za utvrđivanje visine poreza na imovinu koriste se podaci iz poreskih prijava, odjava i izmena koje su po zakonu dužni da podnesu poreski obveznici (vlasnici, suvlasnici, korisnici, držaoci, naslednici).

  • Gradžanin

    23.08.2016 16:58
    U čemu je stvar?
    Nevolja je u tome što u ovoj kvazi državi ni jedna služba ne radi odgovorno i ispravno! Svi državni službenici su zaštićeni od nerada i javašluka!
    No, tu se stvar ne završava, jer takvi su i mediji koji sve to "prosleđuju" bez "obrade"!
    Na osnovu ovih komentara, logično bi bilo da neko sa *** zvanično traži informacije od PU Novi Sad, i da o tome izvesti građane! Objavite poziv da građani čiji predmet nije rešen u razumnom roku(60 dana), dostave vama kopije prijava, žalbi, rešenja... pa sa tim u poresku! Ili je lakše prepisivati
  • Smrdija

    23.08.2016 16:42
    Kakva drzava takva i administracija.
  • Veki

    23.08.2016 14:10
    Ja i dalje dobijam resenje na pokojnog oca, uzela sama advokata koji je dva puta podnosio prijavu i otkrio da me uopste nema u sistemu. A kad sam napokon dospela u sistem i placam uredno porez na svoje ime bez resenja, opet dobijam resenje na pokojnika. Luda kuca, luda drzava....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti