Renovira se sala novosadske Skupštine jer nije bezbedna

Velika sala Skupštine grada Novog Sada biće renovirana jer sadašnji raspored i uslovi nisu bezbedni, ustanovila je inspekcija u vanrednom nadzoru.

Zbog toga je Grad Novi Sad raspisao javnu nabavku usluge izrade idejnog projekta adaptacije Velike sale Skupštine Grada.

Naime, Uprava za vanredne situacije PU Novi Sad vanrednom inspekcijom prostora 4. jula ove godine ustanovila je da dispozicija mobilijara u Velikoj sali ne obezbeđuje efikasnu evakuaciju korisnika prostora, kao i da je pristup osobama sa invaliditetom otežan. Novi idejni projekat mora da sadrži rešenja koja će salu pretvoriti u bezbednu u skladu sa zakonom, opis postojećeg stanja, sve mere zaštite na radu i detaljnu grafičku dokumentaciju.

Trenutno su sedišta i klupe u Velikoj sali postavljene po redovima. Ima osam redova sa 115 odborničkih mesta i svaki red je podeljen na tri zone (centralnu i dve bočne). U centralnoj zoni su mesta za odbornike (115 odborničkih mesta), a u bočnim zonama s nalaze ukupno 54 sedišta (od čega je 27 sedišta za zaposlene u organima grada, posebnim organizacijama i službama, a 27 mesta je predviđeno za novinare).

"Centralna zona sedišta je takođe u kontinuitetu postavljena i zbog toga je i problematična, jer samo prvi i drugi red imaju prekide. Idejnim projektom je potrebno napraviti novu dispoziciju mobilijara, tačnije ispoštovati način korišćenja skupštinske sale u centralnoj zoni, predviđen projektom izrađenim 9. avgusta 1958. godine. Potrebno je redove u središnjoj zoni prekinuti i formirati prolaz, koji deli skupštinsku salu na dve simetrične strane. Na mestu susreta klupa, potrebno je demontirati po jedno sedište sa leve i jedno sa desne strane, odnosno dva centralna sedišta. Međutim, intervencijom se ne sme narušiti broj odborničkih mesta, pa je potrebno ta mesta prebaciti na drugu poziciju u sali", navodi se u opisu nabavke.

U okviru skupštinske sale na zidu, iza poslednjeg reda sedišta, nalazi se kabina za prevodioce. Kabinu je potrebno kompletno demontirati, kao i montažno-čelično spiralno stepenište u okviru nje i na taj način, dodaju u Gradu, obezbediti prostor za odbornička mesta koja su izmeštena. Nakon intervencija u vezi sa prevodilačkom kabinom, potrebno je sanirati oštećenja koja bi se javila u toku radova i napraviti novo estetsko rešenje koje se uklapa u postojeći enterijer.

Potrebno je obezbediti i instalirati dovoljan broj plafonskog osvetljenja u prostoru na plafonu koji je oslobođen uklanjanjem kabine, a na zidu, na mestu postojeće kabine, potrebno je predvideti i mesto za montažu jednog monitora od 50 inča.

Treba i obezbediti pristup i tačno određeno mesto za boravak osoba sa invaliditetom. Predlaže se uklanjanje stepenika i postavljanje rampe, kao i obezbeđivanje adekvatne skupštinske klupe, prilagođene korisnicima.

Dodatni uslovi za učešće u postupku javne nabavke su: da onaj ko konkuriše ispunjava uslov mehaničkog kapaciteta (ima softver, opremu za izradu projekata), da je u prethodnoj godini imao najmanje pet uspešno realizovanih projekata, kao i da ima najmanje jednog diplomiranog inženjera arhitekture.

Kritrijum za ocenjivanje ponuda je najniža ponuđena cena.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti OVDE

  • Samo

    24.08.2016 12:55
    manje
    Samo manje krmetine, piva i rakije izdržaće pod i zidovi.
  • /

    24.08.2016 10:33
    /
    koliko vidim sedista su tapacirana.
    ne moze ni spenadla da im se stavi
  • Nitka

    23.08.2016 18:52
    Izmislili radove da operu pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti