"Rekalibracija" duha i tela u centru Novog Sada

Novosađani su u ishrani otišli u ekstreme - to pokazuje i poražavajući podatak da je nepravilna ishrana u Srbiji vodeći faktor rizika za razvijanje bolesti od kojih umire oko 85 odsto stanovništva.

Stručnjaci u oblasti ishrane kažu da je marketing u prehrambenoj industriji u Srbiji i dalje nasilan, okrenut promovisanju brze hrane, naročito prema deci, što je u razvijenim zemljama zabranjeno. Zato ne čudi da je više od 18 odsto stanovništva gojazno (imaju indeks telesne mase 30 i više), a predgojazne osobe (indeks telesne mase između 25 i 30) čine više od polovine odraslog stanovništva.

Višedecenijske navike u ishrani stanovništva u Srbiji, a naročito u Vojvodini, uticale su da postanemo gojazni, taložimo masti i šećer, a dižemo holesterol i pritisak. Iako se može zaključiti da je sve veća dostupnost hrane, naročito brze, uticala na razvoj gojaznosti u široj populaciji, postoji talas zdravih navika koje polako, ali sigurno, osvajaju Evropu. Ista situacija je i u Srbiji, gde ljudi shvataju da zdravlje nije i ne sme da bude rizik i gde se okreću zdravijim alternativama.

Novosađani imaju izbor. Veganski restoran Rekalibracija pokušava da sruši predrasudu da je zdrava hrana bezukusna. To tvrdi vlasnik Srđan Jakovljev i dodaje da je namera baš ovakvog objekta, u centru grada, da privuče što više građana i objasni im na primeru savršeno balansiranih gotovih, "sporih" jela, napitaka i poslastica da je moguće živeti zdravo.

"Takođe, zdrav život ne zahteva toliko ulaganja koliko se predstavlja. Zdravlje nije i ne treba da bude luksuz, a mislim da Novosađani to sve više usvajaju i primenjuju, te će im naša ponuda biti i više nego dovoljna. Mi nikoga ne uveravamo da treba da postane vegan ili sirovnjak, jer je to prosto način života do kojeg svako treba da stigne svojim putem, ali ono što je najvažnije u životu uopšte, kao što je to, na primer u muzici ili kulturi, jeste imati izbor. Novosađani, kao i svi drugi, zaslužuju da u ponudi, pored ogromne količine masnih, teških, testastih obroka, imaju i nešto što ih može podići i držati bez opterećenja, a da je pri tom i zdravo i vrlo ukusno, da ne kažem gurmanski", navodi Jakovljev i dodaje da Rekalibracija nudi zanimljiv jelovnik, u kojem će nešto za sebe moći da pronađe baš svako.

Radi se, zaista, o hranljivim obrocima, a za neke niste mogli da zamislite da su u ponudi - burgeri, sendviči, paprikaš, pečurke i punjene tikvice u tortilji na zdrav način su savršena alternativa brzoj hrani kojom su Novosađani bombardovani sa svih strana, a sladokuscima se preporučuju jafa i tiramisu kuglice.

"Moguće je i zdravo i ukusno. Moguće je i po veoma povoljnim cenama, s obzirom na to da je prosečna cena naših jela oko 200 dinara. Ako prihvatite da ono što mi nudimo bude barem 50 odsto zastupljeno u vašoj dnevnoj rutini, vi ste već naprivili ogorman korak ka sopstvenom boljem zdravstvenom stanju i lepšem životu. Pri tome su jela posna i prigodna za jesti u bilo koje doba dana, a zbog svojih nutritivnih i kalorijskih vrednosti garantuju da nećete biti gladni do narednog obroka", tvrdi Jakovljev i bira svog favorita sa menija - šejkove, koje je i razvijao.

Naime, u Rekalibraciji je uložen ogroman trud da se napravi ukusan i hranljiv šejk, isključivo od svežih namirnica. U ponudi su jagoda-vanila, čokolada-borovnica i zeleni šejk, zapremine 300 mililitara, kao odličan izbor za doručak. Za ljubitelje toplih napitaka, tu su muška, ženska i dečija kafa, sa pažljivo odabranim namirnicama prilagođenim potrebama muškaraca, žena i dece. Naravno, nije reč o standardnoj kofeinskoj injekciji, već o zdravim kombinacijama rogača, kakaa i drugih najkvalitetnijih i prirodnih izbora za funkcionisanje i oplemenjivanje tela. Ukus je na vama da sami opišete.

Priprema jela je brza, proizvodnja "čista", a cena pristupačna, što je dovoljno razloga da posetite Rekalibraciju i počnete da oporavljate svoj organizam. Nalaze se u Jevrejskoj 42 i rade od ponedeljka do subote od osam do 22 sata.

Možete ih pronaći i na Fejsbuk stranici i pratiti sve novine u ponudi. 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.