"Novkabel" dobio novog direktora, traži od radnika da zarade plate

Nadzorni odbor "Novkabela" imenovao je pravnika Zorana Stanojevića za direktora fabrike.

Odbor je prihvatio ostavku Dragana Cvetkovića, koji ju je podneo zbog duga od preko 50 miliona dinara prema Elektroprivredi Srbije i lošeg finansijskog stanja preduzeća.

Kako kaže za 021.rs novi direktor "Novkabela", u preduzeću ga je sačekala lošija situacija nego što mu je predstavljena. U startu ga je sačekao nedostatak obrtnog kapitala, repromaterijala, kašnjenje sa isporukama i avansi koji su potrošeni za još uvek nezapočete poslove. Čak i dug o kojem se govorilo ispostavilo se da je veći, te se prvobitnih 40 miliona pretvorilo u konačnih 60.

"Pokušavamo da povežemo stvari, da obezbedimo keš i kretanje novca, te da planski uposlimo mašine koje do sada nisu radile. Jednostavno sve je postalo prioritet i prilično je teško, deluje mi kao sizifov posao, ali ne bih se upuštao u to da ne mislim da fabriku ne mogu dovesti u red. Ipak, za to će biti potrebno neko vreme. Pokušaću da napravim saradnju sa nekim prijateljskim kompanijama, kako bi se ubrzao protok novca, čime bismo donekle zakrpili rupe. Problem je što su avansi za neurađene poslove potrošeni, tako da vi i kada dođete do novca morate da ga bacite u bunar, odnosno da namirite dugo kako ne biste bili prevaranti", ističe Stanojević.

Iako ističe da ima viziju i zna kako da preduzeće vrati na noge, Stanojević ukazuje da mu je za to neophodan novac, koji nedostaje. Kako bi to postigao preduzeće će verovatno morati da proda neke mašine ili nekretnine.

Takođe, još uvek se čeka donošenje odluke o Unapred pripremljenom planu reorganizacije preduzeća, koji bi, ukoliko bude usvojen, eliminisao dugove "Novkabela", ali bi istovremeno značio i novog vlasnika. Pored svega toga, Stanojević ističe da su radnici ti koji nose preduzeće, te da je njima svega preko glave, ali da će morati da ulože veće napore u proizvodnju.

"Problem je što radnici i dalje smatraju da je ovo državna, odnosno društvena svojina. Misle da im sve pripada, a ne razumeju da sve moraju da zarade. Sa njima sam već razgovorao i rekao sam im da tržište nema pardona, ne poznaje oblik društvene svojine, nego samo čist kapitalizam. Ja se nadam da će me shvatiti, jer jedini način da ostvarimo uspeh jeste da smanjimo troškove i uvećamo prihode. Princip je jasan. Moj prvenstveni zadatak je da njima obezbedim redovne plate, ali će to u kontri značiti i da će oni morati dobrano da se pomuče kako bismo u nekom trenutku dostigli nulu i kako ne bismo morali da moljakamo za novac", priča naš sagovornik i dodaje da su radnici imali lažnu sliku o tome da fabrika radi, jer su primali plate, dok je "Novkabel" upadao u dublju krizu.

Stanojević je u privredi oko 20 godina, uglavnom na pozicijama predsednika skupština preduzeča ili kao član upravnog odbora. Tri godine je bio izvršni direktor u "MK Grupi" Miodraga Kostića, a u "Novkabel" dolazi kao bivši pravni zastupnik "Ist Point Holdinga" sa Kipra, koja je najveći poverilac najstarije novosadske fabrike kablova.

Podsećamo, pre tri nedelje je novosadskoj fabrici kablova isključena struja, mašine su ostale isključene, a radnici nisu dolazili na posao. Nakon saznanja da je dug prema Elektroprivredi Srbije veći od 40 miliona dinara, radnici su zatražili smenu Dragana Cvetkovića. Nakon pretnje štrajkom, Cvetković je podneo ostavku, o čemu možete više pročitati OVDE. 

  • Bogoljub

    20.11.2016 18:07
    Da namiri east point
    Novi menadzment ce uciniti sve da se east point namiri kao glavni poverilac,ako moze kroz restruktuiranje ili kroz stecaj....u svakom slucaju sledi prodala imovine i likvidacija
  • ana

    01.09.2016 11:13
    oni ce da kupuju repromaterijale budposto i prodaju kablove jeftino a od radnika od poluproizvoda traze da napprave zaradu kao od gotovih kora i gotovog fila tortu da bude isplatljiva. cenu struje evropsku moze da platiu samo Jorgovanka Tabaković zena iz trezora.Zar ne vide da niko od velikih potrosaca i ne placa struju vec samo sirotinja za njih sve.Koje prolongiranje kad nisu platili dosadasnju kako ce prolongiranu plus novu. Ne lazite sebe i narod.Sa tim cenama repromaterijal energenata i kablova trebalo bi da imaju super novu fabriku i veliko trziste da bi radili dobro.
    Jedino sto je bolej da drzava ulaze u radnike nego u vlasnike makar zbog toga sto je ovih vise i obezbedi socijalni mir..
  • Александар

    01.09.2016 08:25
    Радници
    НИсу радници направили дугове, него багра као што је овај врсни кадар...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti