Za prestonicu kulture mora se urediti Gradić, zaustaviti rušenje centra...

Novosadski odbori Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine čestitali su građanima Novog Sada na izboru grada za Kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine.

Demokrate su ocenile da je reč nesumnjivo o značajnom dostignuću svih Novosađana i prijatelja Novog Sada koji su od 2011. godine učestvovali u poduhvatu u kojem je Novi Sad poneo laskavu titulu. Naveli su i da će u narednih pet godina podržati aktivnosti koje će imati za cilj da Novi Sad u potpunosti opravda prestižno zvanje.

- Gradska vlast je dužna da u narednom periodu uredi Petrovaradinsku tvrđavu i njeno podgrađe, izgradi koncertnu dvoranu, reši problem smeštaja Muzeja grada i u duhovnom i fizičkom smislu obnovi kulturne institucije u gradu. Da bi Novi Sad zaista opravdao titulu Kulturne prestonice Evrope 2021. godine neophodno je zaštititi i graditeljsko nasleđe, odnosno odmah prestati s rušenjima objekata koji čine sastavni deo arhitektonskog i urbanističkog identiteta Novog Sada i obustaviti izgradnju novih solitera u centralnom delu grada, koji investitorima donose ekstra zaradu, a Novom Sadu bruku i svaku drugu štetu - saopštile su demokrate.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je saopštila da je ovo najpre veliko priznanje, ali i još jedan dokaz da se Novi Sad svrstava među najvažnije evropske gradove.

- Novom Sadu je ukazana izuzetno velika čast i tome se treba radovati. Isto tako, međutim, treba biti svestan da će 2021. godina doći jako brzo. Ovo je velika obaveza koja zahteva potpuno predan rad, zajednički trud i podršku svih institucija, udruženja, političkih stranaka, ali i građanki i građana Novog Sada. Od danas svi imamo jedan veliki i prelep zajednički zadatak, na kojem će nam i u budućnosti zavideti mnogi drugi gradovi - naveli su ligaši.

Predsednica Skupštine Srbije i nekadašnja gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković navela je da je ovo ujedno i prilika da Novi Sad, grad bogate kulturne tradicije, otvoren za sve ljude, pokaže i Evropi i svetu svoju ljubav i posvećenost kulturi. Podsetimo da su prve inicijative da se Novi Sad kandiduje za prestonicu kulture pokrenute kada je Maja Gojković bila gradonačelnica.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da je Novi Sad zaslužio pobedu.

- Vojvodina će uvek i u svemu biti uz svoj Novi Sad i pomoći mu da 2021. godinu dočeka spreman i u punom sjaju - stoji u čestitki vojvođanskog premijera.

  • Jadranka

    09.03.2017 16:12
    (na Klisi (Veliki Rit)
    Kada ce se sredjivati deo grada (na Klisi (Veliki Rit) ??? To je u planu vec 20 god. ...da se rasele Romi i da se prave skole, sportski centari i svasta nesto... Ima li neko neko saznanje o tome?
  • dzo

    18.10.2016 11:33
    eto prilike da se jos mazne na tenderima... a filter za ipust u dunav, a smece svuda, deponije svuda, kartonska naselja skupljaca sekundarnih sirovina, psecih izmeta, neljubaznih i bezobraznih svuda ... te kulture ima vise
  • PODBARAC NS

    17.10.2016 20:45
    JADNI MI SA VAMA
    Svi se sad odjedaren nasli pametni pa savetuju,socijalisti ligasi zuti pa svi vi ste nas zavili u crno vratili ste nas u bedu iz koje ne znamo izaci a vi tako pametni niste ni znali sta je kultura dok niste dosli na vlast.Naj zasluzniji je ovaj narod sto je uspeo da sacuva glavu za vreme vasih vladavina i sada imate sta da jos nesto da kazete.Mislim da je naj vaznije urediti TVRDJAVU ,MUZEJE,STARE ZANATE,sa ovim novcima napraviti ove institucije da budu fabrike para jer ne treba izmisljti toplu vodu,videti u svetu pa sve to primeniti ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti