Roditelji u dugovima zbog kasnih subvencija za novosadske vrtiće

Novosađani čija deca pohađaju privatne vrtiće imali su rok do 7. oktobra da predaju zahteve za subvencionisanje boravka u istim.

Ipak, deca su krenula u vrtiće 1. septembra i većina privatnih predškolskih ustanova novac za usluge traži unapred i roditelje baca u dugove.

Kako za 021 potvrđuje predsednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Novog Sada Goran Urukalo, problemi su brojni, počev od toga da vrtići moraju da pokriju sopstvene troškove i naplate usluge unapred, do toga da vrtići još uvek ne znaju kako će tačno teći isplata subvencija.

Prema njegovim rečima, izbori na sva tri nivoa i letnji "raspust" u upravama odužili su posao oko subvencija, koji bi inače do sada bio gotov i sve bi u detalj bilo poznato. Ne bi bilo nezadovoljnih roditelja, neinformisanih vrtića i preuposlene gradske uprave.

"Najveći problem je taj što većina vrtića traži unapred da im se plati i to roditelje stavlja u nezavidnu situaciju - naročito ako imaju dvoje ili troje dece, a boravak jednog deteta u proseku košta oko 180 evra. To nije naivno i apelujemo na gradsku vlast da požuri u poslu i što pre obradi sve zahteve, dostavi nama vrtićima uputstva i obrasce kako ćemo raditi, kako bismo i mi mogli da radimo nesmetano", navodi Urukalo, koji je samo jedan od vlasnika vrtića koji mora da traži novac unapred, bez znanja kada će roditelji dobiti subvencije.

Bilo bi vrlo optimistično, kaže on, očekivati isplatu subvencija za septembar u novembru, a do tada se nada da će roditelji biti strpljivi. 

"Septembar je prošao, mi vrtići se snalazimo kako znamo, a neki ne naplaćuju pune iznose jer znaju da bi to izazvalo revolt i beznadežan položaj roditelja. Mi smo pokriveni subvencijama do kraja godine i nadamo se da od naredne, kad odluka o subvencionisanju ponovo bude doneta, neće biti ovakvih kašnjenja od po nekoliko meseci", kaže vlasnik vrtića "Meda" za naš portal.

Ipak, u Gradskoj upravi za dečiju zaštitu navode za 021 da će se brojni predati zahtevi obrađivati do kraja oktobra, a isplata sledi negde u novembru. Navode da nije do gradske uprave da određuje kako će se vrtići pokriti dok nema subvencija, ali dodaju i da su roditelji svakako dužni da plate boravak deteta. Svaki dinar će im, uveravaju, biti vraćen uplatom na račun.

"Privatne predškolske ustanove, rukovodeći se svojom poslovnom politikom, samostalno određuju način i rokove naplate usluge od roditelja, pri čemu najveći broj ovih ustanova traži isplatu unapred i pre uplate iznosa finansijske pomoći roditeljima od strane Grada. Napominjemo da izvršenje obaveze roditelja prema vrtiću nije uslovljeno isplatom finansijske podrške predviđene odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom predškolskog uzrasta koja pohađaju privatne vrtiće, te je roditelj dužan da plati vrtiću ugovorenu cenu za uslugu boravka deteta. Gradska uprava preneće korisnicima novac putem Poštanske štedionice nakon donošenja rešenja o ostvarenom pravu na finansijsku podršku", navode u Upravi.

Inače, procedura nalaže da Gradska uprava od privatnih vrtića nabavlja fakturisan iznos roditelju za mesec za koji se vrši isplata subvencije i dokaz da je roditelj platio boravak za mesec koji pokriva pomoć Grada. Pre nego što se bude time bavila, uprava će privatnim vrtićima poslati odgovarajuće obrasce za dostavu potrebnih podataka.

Privatni vrtići su svesni cele ove procedure, ali ih brine da ove radnje Grad ne preduzme kad već bude kasno, naplativost usluga bude manja, a džepovi roditelja maksimalno istrošeni. 

Inače, subvencije koje će roditelji dobiti smanjene su u odnosu na prošli period isplate. Prema pomenutoj odluci, Grad će umesto 15.500 dinara ubuduće davati 10.000 dinara za celodnevni boravak dece do tri godine, odnosno umesto 10.600 dinara isplaćivaće se 8.000 za decu od tri do sedam godina. Takođe, smanjeno je i dotiranje za poludnevni boravak sa užinom sa 4.160 na 3.200 dinara, odnosno bez užine sa 3.800 na 2.800 dinara. Doduše, pare sada idu na račune roditelja, a ne direktno vrtićima.

Odlukom je predviđeno da se subvencioniše boravak 1.900 dece do kraja ove godine.

  • Che

    17.10.2016 11:03
    Prestionica kulture
    U Beogradu:
    "Ukoliko je cena vrtića iznad 27700,00 (ekonomska cena državnog vrtića), Grad će roditelju na mesečnom nivou uplaćivati 22.160,00dinara (80% ekonomske cene) na privatni račun, prema Ugovoru koji su međusobno potpisali. Ukoliko je cena privatnog vrtića niža od od 27700,00 dinara, Grad će roditelju uplaćivati sumu u sledećem iznosu: Cena vrtića umanjena za 5540,00dinara, koliko roditelj plaća."
    Izvor: http://www.roditelj.org/2015/05/28/upis-u-vrtice-201516-skolske-godine-obavestenje-za-roditelje-o-nacinu-primene-odluke-o-subvencioniranju-privatnih-vrtica/

    A mi u Novom Sadu ko da smo se "u Boga sas kamenje gadjali".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti