Popisano više od polovine nelegalnih objekata u Novom Sadu

Do isteka roka za legalizaciju objekata ostalo je još mesec dana, a gradske službe su do sada popisale ukupno 6.329 nelegalnih objekata u Novom Sadu.

Broj evidentiranih nelegalnih objekata i procene građevinske inspekcije se ne poklapaju. Naime, procene inspekcije su da postoji između osam i deset hiljada objekata koji nisu legalizovani.

Prema rečima glavne građevinske inspektorke Slavice Lazov, obaveštenje za evidenciju nelegalnih objekata građani najčešće podnose za kuće i pomoćne objekte.

"Najviše popisanih objekata je u Futogu, Veterniku, Kaću, Kovilju i Bukovcu. Obaveštenje o nelegalnom izgrađenom objektu građani mogu da podnesu do 27. novembra, a podnošenje samo obaveštenja se ne naplaćuje", kaže za 021.rs Lazov.

Iako se podnošenje samog obaveštenja ne naplaćuje, oni koji žele da legalizuju svoj objekat moraće da plate fiksnu taksu. Za stambene objekte do 100 kvadratnih metara ona iznosi 5.000 dinara, do 200 kvadrata se izdvaja 15.000, do 300 kvadrata 20.000 dinara, a sve preko toga se naplaćuje 50.000 dinara. 

Pre stupanja na snagu Zakona o ozakonjenu u Novom Sadu je podneto skoro 45.000 zahteva za legalizaciju. Na poslovima evidencije nelegalnih objekata radi 14 gradskih inspektora.

Obeveštenje ne treba da podnesu oni koji su:

  • Podneli zahtev za legalizaciju
  • Podneli zahtev u Katastru po Zakonu o upisu prava svojine
  • Imaju objekat izgrađen pre 1968. godine
  • Imaju građevinsku dozvolu za objekat, ali nisu dobili upotrebnu dozvolu
  • Imaju upotrebnu dozvolu, ali je nisu predali na uknjižbu

Kako su rekli u Ministarstvu građevinarstva, rok za popis nelegalnih objekata neće biti produžavan, ali će se opštinama dozvoliti korišćenje satelitskog snimka kako bi im se olakšao posao.

Inače, u Srbiji je za godinu dana legalizovano samo 2,8 odsto objekata od 770.934, koliko je do sada ukupno podneto zahteva za legalizaciju po svim starim zakonima.

Podsećamo da proces legalizacije građevinskih objekata traje decenijama, da je doneto nekoliko zakona, ali da postupak još nije okončan. Više o tome možete pročitati OVDE.

Formular o Obaveštenju za upis nelegalnog objekta možete preuzeti OVDE.

  • ex chapman

    19.10.2016 09:12
    @Pedja
    da vam bude još više krivo - jedan deda mi je "dobio na poklon" DVA salonska stana a drugi "samo" jedan. nijedan nisam prodao. radije ih izdajem pristojnim ljudima za malu kiriju, tek da ih neko pazi, nego da dam bagri! ako nekim čudom jednog dana pošteni i pristojni ljudi u srbiji budu imali para, e tad ću da prodam. dotle - sikter metlom!

    "...bajke da na kraju ponajbolji ostaju vise ne prolaze,
    s tamne strane globusa bolje se vidi da najbolji odlaze..."
  • ozakonjenje

    18.10.2016 21:07
    ozakonjenje
    Nema potrebe da pojasnjavate da se Zakon zove Zakon o ozakonjenju (sta god to znacilo), dovoljno je samo u google ukucati u pretrazivac Zakon i jasno cete znati sta to tacno znaci.
    To je prvo. Drugo, popis se radi po celom gradu i svim opstinama (spisak imate na sajtu grada) -konkretno ja sam clan komisije koja je isla i na Kamenjar, i na ono sto spada pod "Novo naselje" - a vi nazovate rampama... Tako da mozete na sajtu isto Grada, ,pogledati dimaniku popisa i sta sve se popisuje i gde.
    Za sve ostalo mozete nazvati gradjevinsku inspekciju, a sto se tice komisjija iskreno rade i vise od inspekcije same (iako nisu radnici u inspekciji nego uztupljeni ih ranih JP i JKP preduzeca).

    Sramota je da pisete komentare uz recenice "ko zna sta", jer time pokazujete svoju neinformisanost, nezainteresovanost za stanje nego samo zainteresovanost za komentarisanje na bazi poluinformacija- sto je zaista ,priznacete, vrlo neozbiljno.
  • NSS

    18.10.2016 17:10
    NSS
    kad god se pocne na ovu temu obuzme me neopisiv bes...u opstini beocin,tacnije u cerevicu u srcu fruske gore nikla je bespravo sagradjena farma ovaca(1500 ovaca i ko zna koliko goveda),opstina je dva puta donosila odluku da se objekti ruse ali su vlasnici samo zidali jos zesce...tako bahati jer imaju nekog veoma mocnog iza ledja su uspeli da smire i opstinske i republicke inspektore....vlasnici kuca u tom vikend naselju vise ne mogu da disu od smrada,bunari su zagadjeni jer tamo nema ni vode ni kanalizacije a republicka inspektorka za veterinu je rekla da je to jedna ozbiljna firma i da su uslovi dobri iako su bez vode i kanalizacije....sada se postavlja pitanje KAKO JE MOGUCE U OVOJ DRZAVI REGISTROVATI OZBILJNU FIRMU U OBJEKTIMA KOJI NISU LEGALIZOVANI ....sramota i sramota,kome vise pricate o zakonu koji za nekog vazi a za nekog ne,da povracas od bagre korumpirane i bahate vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti