Kupovinom u knjižari BoBo, idete na dve predstave

Knjižara BoBo nagrađuje svoje kupce, te za kupovinu u iznosu od 1.000 dinara, poklanja kartu za dve predstave po izboru u Pozorištu mladih, Gospođu ministarku ili Egzibicionistu.

Izaberite nešto iz velikog progama knjiga, poklona, školskog pribora, igračaka, nakita i besplatno idite na  predstavu koju odaberete.

Knjižara se nalazi u Svetozara Miletića 45. Saznajte više o bogatoj ponudi na novom sajtu knjižare BoBo. Pogledajte asortiman knjižare i naručite preko interneta onlajn.

Gospođa ministarka

Gostovanje glumačke trupe pozorišta Boško Buha sa predstavom "Gospođa ministarka" u Pozorištu mladih biće 26. novembra u 19 sati.

Lica
ŽIVKA Goran Jevtić
SIMA Mihailo Todorović
ČEDA Miloš Vlalukin
DARA Uroš Jovčić
RAKA Katarina Marković
ANKA Nemanja Oliverić
PERA PISAR Saša Simović
MOMAK iz administrativnog Rastko Vujisić, Predrag Grujić
DR NINKOVIĆ Ivan Mihailović, Damjan Kecojević
RISTA TODOROVIĆ, počasni konzul Nikarague Nenad Nenadović


Familija:

UJKA VASA Vlastimir Velisavljević, Branko Cvejić
TETKA SAVKA Dragoljub Denda
TETKA DACA Branislav Platiša
SOJA RASPUŠTENICA Žarko Stepanov, Stojan Đorđević
TEČA JAKOV Aleksandar Goranić, Miroslav Žužić
MILE Nebojša Rako
JOVA POP – ARSIN Darko Ivić
SAVA MIŠIĆ Stefan Kovačević
PERA KALINIĆ Srđa Bjelogrlić
GOSPA NATA, bivša ministarka Marko Janjić
ŽANDARMI Miljan Miljanović, Alen Alidini

"Gospođa ministarka" – komična maska, stanje svesti, deformacija koja nema pol (i muško je i žensko svojstvo), travestija. Prerušavanje je svojstvo plemenite pozorišne igre koja stvara smisao i traga za istinama o čoveku, životu, društvu. Ali igre prerušavanja odlika su i političkog života, deo svakodnevne matrice stvaranja poželjnih "imidža" na tržištu borbe za vlast i moć. Prerušavaju se i ljudi i ideje. Opšta travestija. Žanr svakodnevnice. Vlastohleplje ukida i razum, Nekada su u pozorište sve uloge igrali muškarci, jer je društveno neprihvatljivo bilo da žene glume.

"Ta pozorišna praksa danas je ogledalo za nove puritance i malograđane kojima je neprihvatljivo štošta, možda i da muškarci glume žene i žene muškarce. Ram za predstavu je pesma Jovana Jovanovića Zmaja "Srpska politika": "Gde je srpska politika? Je l’kuvana il’ je presna? Je l’ skromna il’ je besna? Je l’ žedna il’je glada? Ili igra ili svira? Il’ se malo restaurira? Il’ izdiše il’ se rađa? Il’ joj kakva baba vrača? Ili puzi ili sedi? Il’ se smeje il’ se jedi? Je l’ u dvoru bogatome ? il’ u gnezdu vraninome? Ima l’ cuclu ili zvečku? Il’ je gdegod u zapećku? Je l’ u službi il’ u miru? Il’ u kakvom manastiru?”Vreme u kojem živim pozvalo me je da ga mislim kroz Nušića, kroz njegovo ljuto duhovito komediografsko pero. Njegovi likovi nisu bezazleni, i kad im se smejem, ja ih se i plašim. Odavno su se razmileli svuda oko mene, skrojili društvo po sopstvenoj meri, pa se oni danas nama smeju", navodi režiserkaTatjana Mandić Rigonat.

Ministarku je Nušić pisao tridesetih godina prošlog veka, u okolnostima razvoja kapitalizma i građanskog klasnog društva između dva rata. "Znamo šta su tridesete godine iznedrile – i fašizam i nacionalizam i totalitarizam. Ostajući u vizuelnom okviru tridesetih, želela sam da podvučem kontinuitet društvenih deformacija, mentalitetskih zauma. Volela bih da Nušić nije moj savremenik, da je po njegovom svetu pala kosmička prašina, ali anas njegova aktuelnost boli i na nivou rečenice i situacije, i društvene dijagnoze", reči su režiserke.

Više o događaju dostupno je i na fejsbuk stranici

Egzibicionista - kultna predstava atelje-a 212 koja je igrana više od 150 puta, biće izvedena 27. novembra, od 20 sati.

Igraju:
Doroti Džekson: ISIDORA MINIĆ
Fred Miler: BRANIMIR BRSTINA
Eva Stempovska: DARA DžOKIĆ
Danijel Parker: VOJISLAV BRAJOVIĆ
Džimi Polak: VLADISLAV MIHAILOVIĆ

"Egzibicionista" je savremena drama koja se bavi problemima modernog urbanog čoveka na razmeđu vekova u uslovima visoko standardizovane civilizacije. U fokusu drame je patološka pojava seksualne izopačenosti sa kojom se savremeno društvo obračunava na dva načina: sankcioniše je zatvorom ili pokušava da je leči psihijatrijom. Jedino što svim akterima nedostaje je ljubav. Ovaj nedostatak je glavni negativni pokretač od kojeg se sastoji drama. Egzibicionista se pokazivao ženama u parku, uhapsili su ga i strpali u zatvor. Kad ga budu pustili, on će opet to da radi, pa će opet dopasti zatvora i kraj priče. Ali ne radi se o tome, ili bar ne samo o tome…

Više na fejsbuk stranici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti