Troškovi gradnje fabrike za "Lear" ponovo porasli

Troškovi izgradnje fabrike za potrebe američke kompanije "Lear" ponovo su porasli, pošto je Zavod za izgradnju grada potpisao i treći aneks ugovora sa izvođačima za dodatne radove u vrednosti od 55,7 miliona dinara bez PDV-a.

Ovim povećanjem su troškovi gradnje hale u Radnoj zoni Sever IV porasli sa početnih 2.074.849.000 dinara na 2.179.472.000 dinara, dok je PDV oko 450 miliona.

Ovaj treći aneks ugovora o dodatnim poslovima potpisan je zbog niza radova na elektroinstalacijama, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, kao i drugim građevinskim radovima. Zanimljivo je da je to učinjeno 20. oktobra, odnosno manje od dve nedelje od roka za završetak i predaju objekta "Learu", jer se, prema sporazumu sa ovom američkom kompanijom, Grad obavezao da 1. novembra sve završi. Ukoliko bude kašnjenja, predviđeni su visoki penali i čak može doći do raskida sporazuma.

Ovim su troškovi gradnje povećani na oko 2,7 milijardi dinara, pri čemu Novi Sad daje još 400 miliona dinara za gradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture na ovoj lokaciji, a prethodno je već utrošeno 600 miliona za nasipanje terena. Novi Sad će ukupno uložiti skoro četiri milijarde dinara za halu koju će izdati u zakup američkoj kompaniji, a "Lear" će za 10 godina zakupa dati malo više od milijardu dinara.

  • Kliker

    29.10.2016 09:02
    Matematika
    Malo sam se igrao ciframa : ukoliko uzmemo da Novi Sad ima 300.000 stanovnika izračunao sam da svako od nas, od bebe u kolevci do penzionera, u ovu fabriku, ZA SADA, ugrađuje oko 8.800 dinara. Subvencije za radna mesta nisam računao... Kako i kada će se to vratiti?
  • Živkovic

    29.10.2016 07:24
    Malo googlanja i onda pronađeš da je Lear otvorio predstavnistvo i fabriku ove godine u Makedoniji u Tetovu i Gostivaru za 2000 radnika. Makedonci to predstavljaju kao čistu investiciju Americkog giganta pa bi bilo zanimljivo uporediti uslove pod kojima se tamo i ovde otvara fabrika. Tamo se već radi, a ovde, zahvaljujući uspešnosti lokalnih menadžera, čitamo o penalima, predimenzioniranim ulaganjima i plaćanju od 10000 eura po radnom mestu.Ne razumem odakle nam ideja da nam je mesto u EU.
  • @opsednutom Srbinu

    28.10.2016 21:36
    Građenje SOPSTVENIH fabrika za narod jeste razlog za takve usklike i tvoju opsednutu odanost, naročito ako je partija zaposlila nekog tvog.
    Podvođenje naroda stranim gazdama, za ovakve sume u ovakvim uslovima jeste prvenstveno UVREDA za ovaj narod, a tek kasnije kada shvati dubinu izdaje, biće i nešto drugo.
    Komunisti su posle WW2 od potpuno sravnjenih predela, (koje takvim načiniše ne Nemci, nego isti ovi iz 1999-te) izgradili industriju za narod, povukli su volju i srce naroda.
    Tome treba skinuti kapu. od nule su izgradili problem za zapadne bombardere.
    A ovi danas - neće moći ni mobilizaciju da sprovedu, jer im niko ništa ne veruje.
    Pokušaj da vodiš zemlju - kada ti niko ništa ne veruje?
    Šta god prikazao na "izborima".
    Ali, srušiće se i te kule na H20. Ne zato što mi to želimo, već zato što su građene od političkih karata - a ne od betona izgrađenog narodnim rukama. Razlika itekako postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti