Protest protiv petardi danas na Trgu slobode

Protestni skup "Stop petardama!", u organizaciji neformalne grupe građana "2 minuta tišine", održaće se u danas sa početkom u 14:45 časova na Trgu slobode.
Petarde i druga pirotehnička sredstva, koja počinju masovnije da se prodaju uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pored kratkotrajne "zabave" koju proizvode detonacijom izazivaju i mnogo gore posledice. Nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava svake godine direktno povredi stotine ljudi, a najveći procenat povređenih su upravo deca, navode organizatori protesta.
 
"Ilegalna prodaja neproverenih petardi i vatrometa pored toga što se ne beleži u poreski bilans države Srbije, čini da opasnost od korišćenja istih poraste do nesagledivih razmera. Primer su neproverene petarde koje mogu da eksplodiraju odmah po paljenju gde korisnik ni ne stigne da je baci na bezbednu razdaljinu nego detonacijom povredi sebe i druge prisutne. Osim direktnih povreda, petarde mogu da proizvedu i indirektne povrede. Iznenadna detonacija može da izazove čitav spektar neželjenih efekata u okolini. Od srčanih udara do aktiviranja adrenalina kod psihički nestabilnijih osoba", navode iz "2 minuta tišine".
 
Organizatori još dodaju da efekat eksplozije negativno utiče i na domaće životinje i ljubimce. "Nije mali broj nestalih pasa i mačaka tokom novogodišnjih praznika kao i iznenadnih uginuća. Životinje koje pobegnu od svojih vlasnika usled pretrpljenog stresa mogu dugotrajno da ostanu oštećene, a samim tim i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sebe i okolinu."
 
Upravo zbog toga, organizatori najavljuju da će kampanja protiv petardi trajati do 13. januara 2017. godine.
 
"Protestima apelujemo na nadležne da najoštrije kazne one koji se ne pridržavaju zakona, kao i one koji nesavesnim korišćenjem petardi dovode u opasnost sebe i okolinu. Apel upućujemo i roditeljima da svojoj deci ne kupuju petarde i da ih ne izlažu opasnosti koju detonacija može da izazove", navode iz "2 minuta tišine".
 
Ova grupa još dodaje da će se osim akcije protiv petardi, nastaviti i akcije "Hoću Aleksin zakon!" i "Pravda za Vukašina!" kojima traži od nadležnih da hitno usvoje izmene zakona kojima će se smanjiti, ako ne i ukinuti, vršnjačko nasilje.
  • ja

    28.11.2016 18:49
    boom
    Jedva cekam da pucam za novaka i za Bozic, ima da se trese cela Detelinara!! Vec sam nabavio 2 kutije dinamitskih i uskoro kupujem jos....
  • Grgolj

    27.11.2016 17:42
    Prodaja petardi ne sme da bude ni legalna ni ilegalna. Tu opasnu gadost treba bespogovorno iskoreniti, a prekršioce (ili njihove roditelje, ako se radi o deci) treba rigorozno kažnjavati. Neke države su upravo to uradile i niko ih nije optužio da krše ljudska prava. Ljudsko pravo je biti siguran i bezbedan, a ne izlagati se opasnosti da ti neki nakaradno vaspitavani tatin mezimac istera oko. Na primer, levo.
  • saramakas

    27.11.2016 12:33
    Na zalost, ne mogu da dodjem na protest, ali imaju moju punu podrsku. Ja sam za potpunu zabranu petardi otkako sam pre 20 godina zamalo poginuo zbog njih docekujuci novu godinu na trgu. Tada su petarde letele na sve strane i pucale ljudima na glavama, kapama i po vratovima, kao da je bio rat. Mom drugu je tada petarda eksplodirala na kragni od sakoa, prakticno meni, koji sam, zbog guzve, bio njemu grudima uz ledja, u lice. Dobro nisam oci tada izgubio. Pobegli smo sa trga sto smo brze mogli da ne bismo i kosti tamo ostavili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti