Sukob novosadske vlasti i opozicije oko ulaska privatnog kapitala u "Stan"

Današnje zasedanje novosadskih odbornika u Skupštini grada obeležila je rasprava između vlasti i opozicije oko pokretanja postupka javno-privatnog partnerstva u preduzeću "Stan".

Dok vlast u dovođenju privatnika vidi rešenje za nagomilane probleme u ovom javnom preduzeću, opozicija smatra da uslovi koji se nude nisu pogodni za Grad.

Naime, Grad je spreman da prepusti upravljanje "Stanom" privatniku u odnosu 70-30 odsto, uz obavezu ulaganja od 3,1 milijardu dinara i plaćanje dugova koji su krajem prošle godine iznosili preko 800 miliona dinara. Uslov je i izrada socijalnog programa za preko stotinu radnika koji su višak.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da su već imali razgovore sa potencijalnim privatnim firmama koje su zainteresovane da uđu u "Stan". On misli da onim što Grad nudi može da se obezbedi da "Stan" opstane kao firma i da nastavi da pruža usluge građanima, a da Grad više ne mora da izdvaja novac iz budžeta kako bi nadoknadio gubitke ovog preduzeća.

"Ovim ćemo resteretiti bilo kakav pritisak na budžet grada za dugove JKP "Stan". Ovo znači i da će privatni partner preuzeti dugove Stana i izmiriti ih prema svim poveriocima, bankama, poreskoj upravi, radnicima. Privatni partner treba da ponudi i socijalni program za radnike, što znači da će najveći broj radnika koji se bave poslovima zbog kojih je i osnovan "Stan" nastaviti da radi. Ovo će značiti veliki uspeh za preduzeće, a rekao bih i za Grad ako uspe postupak traženja privatnog partnera", naveo je gradonačelnik.

S druge strane, opozicija je najviše osporavala to što će privatnik preko "Stana" dobiti pravo da naplaćuje spornu dimničarinu, da održava javnu rasvetu i druge poslove koje ova firma sada obavlja kao javno preduzeće. Opozicija je takođe pokazala i zabrinutost što Grad nudi 70 odsto vlasništva, što privatniku daje apsolutnu kontrolu, kao i što se do sada u javnosti kao jedini zaniteresovani učesnik pominjala jedna litvanska firma koja je u Bosni i Hercegovini imala nekoliko koncesija koje su dovele do zatvaranja preduzeća i pravljenja milionskih dugova.

Dodajmo i da je na sednici grada doneta odluka o smanjenju cene grejanja i tople vode za oko tri odsto, da su odbornici dali saglasnost za promenu oko 30 odluka i samog budžeta što je bilo neophodno zbog ukidanja Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora, kao i da je usvojeno nekoliko regulacionih planova.

  • kiklop

    01.12.2016 14:17
    kentaur
    Kakva sindikalna pitanja,! Cinjenice su napisane transparentno u "bob"! Zulja Vas istina i sto neke stvari necete moci da sakrijete od javnost!! Ja se licno sa sudbinama ljudi ne bih igrao i urusavao nesto sto JE brend i sto ste vi sa partiskim m.....ma doveli na ove grane ! Jel privatnici koje vi tako gromoglasno branite na skupstini grada Novog Sada placaju pdv i poreze i doprinose na zaposlene kao JKP Stan!! ?
  • kentaur-kontra

    01.12.2016 12:25
    Ma nemoj ?
    Ti si neki mnogo pametan tip . Javljaš se na neke socijalno-sindikalne teme
    i samo s..eš. Uradi nešto, ne soli nam pamet svima. I kaži otvoreno za šta si i ZA
    KOGA ? Ili ućuti !
  • kalimero

    01.12.2016 10:51
    50 godina postojanja
    Naj lakse je nesto prodati, to moze i moja baba bez dana skole! Sto niste napravili dobar UPPR dali poslove ,stisnuli direktora , zategli radnike! A,,ne hajmo prodati sta nas briga platice gradjani Novog Sada i dimljacarinu tzv Litvancu 120 hiljada evra mesecno, iz budzeta pare za javnu rasvetu 40 hiljada evra mesecno i firma u Lasla Gala na naj boljoj lokaciji od "Poslovnog prostora'' e , miraza preko DZEPOVA gradjana! !Malo je reci CIRKUS
    Milose,Milose neko ti je dobro prodao slatku pricu ....... !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti